Svet o Slovensku

BRITÁNIA O SLOVENSKU: Našincovi nestačí ani tolerancia 0,8 promile za volantom

Vo Veľkej Británii zahynul pri tragickej dopravnej nehode Slovák. Bol taký opitý, že nestačil ani brzdiť.

„Opitý ako Slovák,“ môžu si hovoriť Briti po nedávnej autonehode, pri ktorej za volantom zahynul Jozef s viac ako dvoma promile alkoholu v krvi. Vo Veľkej Británii i v Írsku je pritom zákonná tolerancia až 0,8 promile, čo je najvyššia hodnota v Európe. Našincom to však zjavne nestačí a pred jazdou si trúfnu vypiť ešte viac. O prípade píše britský portál Essexlive.news.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: V mene otca i syna i svätej rúry z Batizoviec

Pod obraz…

Na britských ostrovoch sa pije vo veľkom a v prípade mladých ľudí je alkohol považovaný za vážny problém. Ale „výkon“ nebohého slovenského vodiča predsa len zaujal aj britské médiá. „Smrteľná nehoda – slovenský šofér trojnásobne prekročil povolený limit alkoholu za volantom,znie titulok portálu Essexlive.com

Jozef H. mal 36 rokov a žil v meste Witham. Riadenie svojho Forda Mondeo nezvládol na ceste A12 zhruba o 7:30 ráno. Už v tomto čase mal podľa výsledkov pitvy v krvi viac ako dve promile alkoholu. Portál píše, že noc pred nehodou strávil v dome svojho priateľa, kde zrejme aj pil.

Smrteľná havária zatiaľ nemá jasnú príčinu okrem alkoholu v krvi. Auto sa v jednej chvíli oprelo o zvodidlá a šúchalo sa o ne takmer 50 metrov.

„Nič nenasvedčuje tomu, že by šofér brzdil,“ píše portál.

Následne auto narazilo do betónu, čo ho vymrštilo do vzduchu. Ford rotoval, až vrazil do diaľničnej tabule a skončil mimo cesty. Jozef utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol.

PREČÍTAJTE SI: BRITI O SLOVENSKU: Slovenské jedlo nás priviedlo do kómy, píšu o gastro zážitku

Pes prežil

V aute sa s Jozefom viezol aj jeho pes, ktorý akoby zázrakom prežil. „Bulteriéra vyhodil náraz von cez okno, ale neskôr ho našiel jeden zo záchranárov na neďalekých železničných koľajach a postaral sa o neho,“ píše portál.

Tragická smrť Jozefa dáva argument odporcom akejkoľvek tolerancie alkoholu za volantom. Často sa totiž ozýva kritika, že Slovensko je jednou z posledných krajín Európskej únie, kde policajti netolerujú šoférom ani deci vína alebo malé pivo pred jazdou. Vo väčšine európskych krajín pritom platí tolerancia do 0,5 promile a vo Veľkej Británii je to dokonca do 0,8 promile.

Na Slovensku sa ešte nenašiel žiadny minister vnútra, ktorý by chcel nulovú toleranciu zrušiť. Podobné návrhy boli vždy zmietnuté zo stola s tým, že ak by slovenskí šoféri mali povolené vypiť si čo i len malé pivo a nenafúkať viac ako 0,2 promile, nedokázali by sa ustrážiť a povolenú hranicu by výrazne prekračovali. To napokon potvrdzuje aj vyhasnutý život Jozefa na britskej diaľnici.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Ďalší krvavý útok na našincov vo Veľkej Británii

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM