Zo zahraničia

BRUTALITA Rusov: Starostku spolu s rodinou našli ZAVRAŽDENÚ v hrobe pri Kyjeve

Reportér agentúry Reuters videl telá v lese na okraji dediny Motyžyn v blízkosti jednej farmy, ktorá bola úplne zničená.

Ilustračný obrázok k článku BRUTALITA Rusov: Starostku spolu s rodinou našli ZAVRAŽDENÚ v hrobe pri Kyjeve
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Starostku dediny Motyžyn, jej manžela i syna zabili a pochovali v plytkom hrobe blízko hlavného mesta Kyjev, uviedol v pondelok poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Ukázal pritom telá obetí, ktoré boli čiastočne zasypané pieskom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Hrôzy z Motyžyne

Od stiahnutia ruských jednotiek z miest a dedín v okolí ukrajinskej metropoly Kyjev do týchto oblastí prichádza ukrajinská armáda a ukazuje novinárom telá, o ktorých tvrdí, že sú civilné obete zabité ruskými vojakmi, zničené domy i vypálené vozidlá.

Agentúra Reuters nebola schopná nezávisle overiť, kto zabil rodinu, ktorá sa nachádzala v plytkom hrobe pri Motyžyne západne od Kyjeva. Moskva odmietla tvrdenia, že zámerne cieli na civilistov a podobné správy o zabíjaní sú podľa nej „zinscenované“ s cieľom pošpiniť meno Ruska.

„Boli tu ruskí okupanti. Mučili a zavraždili celú rodinu starostky,“ povedal Heraščenko. Obete pritom identifikoval ako Oľhu Suchenkovú, jej manžela Ihora a syna Oleksandra, píše Reuters.

„Okupanti mali podozrenie, že spolupracujú s našou armádou a uvádzajú nám miesta, kam zacieliť naše delostrelectvo. Táto zberba mučila, masakrovala a zavraždila celú rodinu. Budú za to zodpovedať,“ do­dal.

Reportér agentúry Reuters videl telá v lese na okraji dediny Motyžyn v blízkosti jednej farmy, ktorá bola úplne zničená. V blízkosti bolo vidieť zhorený traktor a jedna z pochovaných obetí mala prelepenú hlavu.

V studni neďaleko vypálenej farmy sa nachádzalo ďalšie telo muža, ktoré sa zdalo byť zviazané, píše Reuters.

V súvislosti s úmrtiami civilistov na Ukrajine vrátane dôkazov o zviazaných obetiach zastrelených zblízka a masovým nájdeným v oblasti, z ktorej sa stiahli ruské jednotky, v pondelok vypuklo celosvetové pobúrenie, pripomína Reuters.

Rusi hovoria o inscenácii

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že ukrajinská verzia toho, čo sa stalo v meste Buča, je v skutočnosti „fingovaným útokom“, ktorého skutočným cieľom bolo podkopanie postavenia Moskvy. Podľa neho ide o provokáciu zo strany Kyjeva. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

„Ide o provokáciu, ktorá predstavuje priamu hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť,“ vyhlásil Lavrov. Šéf ruskej diplomacie ďalej tvrdil, že mŕtve telá v uliciach Buči boli „zinscenované“ a že išlo o „falošnú verziu udalostí“ na Ukrajine.

Lavrov poznamenal, že Rusko vyzvalo na zvolanie mimoriadneho zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, avšak Británia, ktorá BR OSN v súčasnosti predsedá, ho odmietlo zvolať.

Varovanie: Fotografie v galérii nie sú vhodné pre citlivé povahy a maloleté osoby!

Neprehliadnite aj:

Krutosť ruských vojakov, ktorí spravili takéto niečo, sa nedá ničím ospravedlniť
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM