ELA Magazín

Budajovi vyrazil dych televízor, Remišovej lyže: Ktorá ministerka dostala hokejku?

Redakcia Dnes24 urobila veľkú vianočnú anketu medzi členmi vlády. Ktorý darček z detstva im doslova vyrazil dych?

Ilustračný obrázok k článku Budajovi vyrazil dych televízor, Remišovej lyže: Ktorá ministerka dostala hokejku?
Zdroj: Facebook.com/Vzpominky na socializmus

Najkrajší darček

Mnohí ministri a ministerky si dodnes s nostalgiou spomínajú na nejaký nezabudnuteľný darček z detstva, ktorý im urobil najväčšiu radosť.

Milan Krajniak, minister práce: „Mama spomína, že som nechcel chodievať zo škôlky domov, lebo som sa rád hral s legom. Tak mi ho Ježiško doniesol pod stromček a veľmi som sa z toho tešil.“

Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti: „Hokejka. Ale hokejka brankárska. Veľmi ma prekvapilo, že mi ju Ježiško naozaj dal a strašne som sa z toho tešila.“

Andrej Doležal, minister dopravy: „Na konkrétny darček si nespomínam, mne vždy robilo omnoho väčšiu radosť, keď som blízkych obdarovával.“

Eduard Heger, minister financií: „Bol to fotoaparát Smena, ktorý vyrábali v Sovietskom zväze. Ten ma vtedy veľmi potešil."

Veronika Remišová, vicepremiérka: „Najkrajší darček v detstve pre mňa boli lyže značky Sulov. Bola som nimi nesmierne nadšená, lyžovala som pravidelne s naším miestnym lyžiarskym oddielom vo Vrátnej a z lyží som mala ohromnú radosť. Až takú, že na väčšine diapozitívov, ktoré máme v rodinnom albume z tých Vianoc, som najmä ja a moje lyže.

Výkrik techniky

Ján Budaj, minister životného prostredia: „Otec počas Štedrej večere zazvonil a poslal ma von na dvor, kde bola na sánkach veľká papierová krabica s televízorom. Bol to v našich končinách najnovší výkrik techniky.“

Duchovný a priam poetický záver ankety priniesol Ján Budaj, ktorý sa zamyslel nad symbolikou Vianoc: „V žiadnom inom sviatku sa tak neprelína tma a svetlo, radosť s melanchóliou. Veľa sa spieva o narodení, o tom, že Kristus priniesol Novú zvesť, ale v tom stíšení znie aj podtón bilancie a konečnosti ľudského úsilia. Vtedy, na Vianoce, sme ochotní hľadať a prijať aj niečo, čo  presahuje každodenné bytie. Aj to môže byť štedrovečernou „potravou“.  

Branislav Gröhling, minister školstva: „Dodnes si pamätám, keď som dostal glóbus. Celý večer som na ňom hľadal jednotlivé krajiny a veľmi ma to bavilo."

Radi spomínate na detstvo? Pozrite si v galérii, aké vianočné ozdoby nesmeli za socíku chýbať na vianočných stromčekoch.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Retro vianočné ozdoby: Unikátne kúsky sú aj po rokoch funkčné, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM