Správy Zo Slovenska

Bude kandidovať na prezidenta? Maroš Žilinka TAJUPLNE oznámil, že spravil dôležité rozhodnutie

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka považuje podanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej na Ústavný súd SR, týkajúce sa výkladu ústavy v súvislosti s jeho činnosťou, za účelové.

Ilustračný obrázok k článku Bude kandidovať na prezidenta? Maroš Žilinka TAJUPLNE oznámil, že spravil dôležité rozhodnutie
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Povedal to v rámci svojho pondelkového vyhlásenia pre médiá. „Som toho názoru, že návrh je účelový a spor o výklad ustanovení ústavy bol umelo vytvorený,“ zdôraznil Žilinka. Ide podľa neho o pokračovanie dlhodobého tlaku, spochybňovania a diskreditovania jeho osoby.

Prezidentka žiada Ústavný súd SR o výklad ústavy z dôvodu, že jej generálny prokurátor odmietol doručiť rozhodnutia Generálnej prokuratúry SR o návrhoch obvinených na konanie podľa ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku.

Žilinka tvrdí, že prezidentku po jej žiadosti požiadal o osobné prijatie, ale odpoveď nedostal. Podotkol, že nikdy nerozhodoval na základe ustanovenia paragrafu 363 s ohľadom na meno, priezvisko a status stíhanej osoby.

Ústava podľa neho nepriznáva prezidentke oprávnenie kontrolovať rozhodovaciu činnosť generálneho prokurátora v konkrétnych veciach. „Prezident SR nie je nadriadený generálnemu prokurátorovi,“ podotkol Žilinka s tým, že prezidentka nie je ani orgánom činným v trestnom konaní. Zdôraznil, že generálny prokurátor sa zodpovedá Národnej rade SR.

Dodal, že v rámci primeranosti je pripravený poskytnúť prezidentke informácie, ktoré sú potrebné na výkon jej funkcie. Deklaroval, že rozhodnutie Ústavného súdu SR bude rešpektovať.

Žilinka na záver svojho vyhlásenia povedal, že prijal vnútorné rozhodnutie, o ktorom už informoval svoju rodinu. „Vo veľmi rozumnom a primeranom čase bude o týchto zámeroch informovaná aj verejnosť,“ dodal s tým, že ide o reakciu najmä na útoky voči jeho osobe. Hneď sa začalo špekulovať, že je možným kandidátom na prezidenta.

Prezidentka vo svojom minulotýždňovom podaní na Ústavný súd SR vyjadrila presvedčenie, že generálny prokurátor jej má povinnosť bez zbytočného odkladu poskytovať súčinnosť.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM