Lucia Lauková Správy Zo zahraničia

Prezidentka Zuzana Čaputová v USA: Uprostred Manhattanu som našla kúsok Slovenska

Zuzana Čaputová začala pracovnú cestu v USA stretnutím so Slovákmi žijúcimi New Yorku. Za sebou má aj rokovanie s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka Zuzana Čaputová v USA: Uprostred Manhattanu som našla kúsok Slovenska
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová začala v nedeľu predpoludním newyorského času svoju pracovnú cestu v USA stretnutím s krajanmi žijúcimi v New Yorku. Zúčastnila sa na slovenskej omši v kostole sv. Jána Nepomuckého na Manhattane, ktorú slúžil farár Štefan Chamraz, ktorý pochádza z Košíc a do New Yorku prišiel v roku 2003.

„Uprostred Manhattanu som dnes (17. septembra, pozn. redakcie) našla kúsok Slovenska,“ uvádza prezidentka na sociálnej sieti. Tunajšiu rímskokatolícku farnosť podľa jej slov založili prisťahovalci zo Slovenska už koncom 19. storočia a odvtedy je miestom, kde sa pravidelne stretávajú naši krajania žijúci v New Yorku.

Prečítajte si tiež

Po skončení omše sa prezidentka SR na miestnej fare stretla aj s talentovanými slovenskými študentmi špičkových tamojších univerzít a učiteľkami víkendových škôl slovenčiny v New Yorku a New Jersey. Ako uviedla, uprostred Manhattanu dnes našla kúsok Slovenska.

Valné zhromaždenie OSN

V pondelok 18. septembra pred začiatkom Valného zhromaždenia OSN v New Yorku rokovala s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

„Hovorili sme najmä o bezpečnostnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine a riešení klimatickej krízy. Ide zároveň o dominantné témy tohtoročného valného zhromaždenia, ktoré majú priamy dopad na život nás všetkých,“ uvádza prezidentka.

„V rozhovore generálny tajomnik ocenil, že v otázke ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine stojí Slovensko na strane medzinárodného práva a Charty OSN. Vyzdvihol tiež kroky, ktoré naša krajina už spravila a naďalej robí pre dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050. Dnes a zajtra prebiehajú bilaterálne rozhovory lídrov, zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa začne v utorok,“ dodáva Zuzana Čaputová.

Mohlo by vás zaujímať

Uprostred Manhattanu som dnes našla kúsok Slovenska. Tunajšiu rímskokatolícku farnosť založili prisťahovalci zo...

Posted by Zuzana Čaputová on Sunday, September 17, 2023
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM