Správy

Bude mať Česko záujem o húfnice ZUZANA 2? Naznačil to minister obrany Peter Gajdoš

Spolupráca Slovenska a Česka v oblasti zbrojnej výroby by sa mohla výrazne posilniť. Česká republika by podľa slovenského ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) mohla mať záujem o húfnice ZUZANA 2.

Ilustračný obrázok k článku Bude mať Česko záujem o húfnice ZUZANA 2? Naznačil to minister obrany Peter Gajdoš
Zdroj: TASR

O spolupráci v pondelok rokoval s českým ministrom obrany Lubomírom Metnarom na 60. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne.

„Vynikajúcim príkladom pre možnú spoluprácu sú samohybné kanónové húfnice, ZUZANA 2, ktoré sú špičkovým produktom slovenského obranného priemyslu, ale zároveň základom ich podvozku je vozidlo TATRA, čo znamená, že by o ne mohla mať záujem aj Česká republika,“ uviedol Gajdoš.

Rezort obrany informoval, že v rámci rokovania sa ministri venovali aj otázkam Stálej štruktúrovanej spolupráce EÚ tzv. PESCO, v rámci ktorej je Slovenská republika lídrom projektu nepriamej palebnej podpory „EuroArtillery“ Podľa Gajdoša môžeme partnerom ponúknuť kvalitný produkt slovenského obranného priemyslu s tým, že Slovensko má dlhodobú tradíciu vo vývoji a výrobe delostreleckých systémov. „V prípade členských štátov EÚ a krajín NATO ide o jednu z nedostatkových spôsobilostí, preto je možnosť spolupráce v tejto oblasti naozaj významná,“ doplnil.

Okrem toho prediskutovali ministri aj možnosti spolupráce v rámci spoločného výcviku, ďalšej spolupráce krajín V4, ktorej aktuálne Slovensko predsedá, ale aj obstaranie vozidiel 8×8 a 4×4, ktorými sa bude zaoberať slovenská vláda.

Podľa rezortu obrany budú ohľadom ďalších možností spolupráce rokovať ešte odborné tímy zo sekcií vyzbrojovania z oboch krajín.

Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne sa koná pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky. Cieľom veľtrhu má byť poukázanie na vývoj a spoločnú česko-slovenskú priemyselnú históriu. Slovenská republika je tento rok partnerskou krajinou podujatia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM