Zo Slovenska

Bude sa meniť vysokoškolský zákon? Za kúpenú záverečnú prácu POKUTA až 50-tisíc eur!

Podľa analýzy z dielne Nadácie Zastavme korupciu vyplýva, že až 15 percent absolventov môže končiť štúdium s kúpenými záverečnými prácami.

Ilustračný obrázok k článku Bude sa meniť vysokoškolský zákon? Za kúpenú záverečnú prácu POKUTA až 50-tisíc eur!
Zdroj: TASR/AP

Nadácia Zastavme korupciu a Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) chcú spoločne zakročiť proti obchodovaniu so záverečnými prácami. Preto navrhujú, aby sa v rámci novely vysokoškolského zákona zaviedli nové pojmy, ako sú akademický podvod či účasť na akademickom podvode.

Mastná pokuta

Za obchodovanie so záverečnými prácami má podľa nich hroziť pokuta vo výške 10-tisíc až 50-tisíc eur.

Podľa analýzy z dielne Nadácie Zastavme korupciu vyplýva, že až 15 percent absolventov môže končiť štúdium s kúpenými záverečnými prácami. Legislatíva v tejto oblasti je momentálne nedostatočná. „Firmy podnikajúce v oblasti predaja záverečných prác sa skrývajú za poskytovanie podkladov,“ povedal v utorok počas tlačovej konferencie Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu a dodal, že študentov páchajúcich podvod väčšinou školy neodhalia.

Zmena vysokoškolského zákona

Nadácia spolu so Zuzanou Adamovou z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave a predsedom ŠRVŠ Filipom Šuranom pripravili návrh novely vysokoškolského zákona. Podľa slov Šurana chce ŠRVŠ tieto zmeny predložiť v rámci medzirezortného pripomienkového konania k pripravovanej novele vysokoškolského zákona. Novela zákona o vysokých školách má byť do legislatívneho procesu predložená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v najbližších dňoch.

„Do zákona navrhujeme pridať nový pojem – akademický podvod, ktorý by znamenal predloženie záverečnej práce, ktorá nie je výsledkom vlastnej a samostatnej činnosti študenta,“ povedala Adamová. Poznamenala, že za takéto konanie by študentom hrozila strata nadobudnutého titulu.

Účasť na akademickom podvode

Nadácia takisto navrhuje, aby zákon zaviedol pojem účasť na akademickom podvode. „Firmám a osobám, ktoré napíšu alebo nechajú napísať prácu pre študenta alebo takéto služby propagujú, by podľa nášho návrhu hrozila pokuta od 10-tisíc do 50-tisíc eur,“ povedal Suchý. Podľa slov Šurana chcú oceniť prístup ministerstva školstva, ktoré už podľa jeho slov avizovalo, že táto zmena má ich podporu.

Na Slovensku pôsobí podľa Suchého najmenej 22 aktívnych webstránok, ktoré študentom predávajú záverečné práce na kľúč. Práce pre nich píšu aj zamestnanci vysokých škôl. Vyplýva to zo zistení Nadácie Zastavme korupciu, ktorá analyzovala trh so záverečnými prácami.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM