Zo Slovenska

Bude to kritické! Už ČOSKORO nebude kam ukladať mŕtvych!

Miesta na uloženie zosnulých pred pohrebom sa pomaly míňajú. Môže sa stať, že príbuzní budú čakať na pohreb zosnulého týždeň až dva.

Ilustračný obrázok k článku Bude to kritické! Už ČOSKORO nebude kam ukladať mŕtvych!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Krematóriá a pohrebné služby zatiaľ stíhajú pochovávať zosnulých. Problém s pohrebmi však očakáva Slovenská asociácia pohrebných a kremačných služieb do dvoch týždňov.

Kritický nedostatok miesta

Ľudia budú dlhšie čakať na kremáciu aj na pohreb telesných ostatkov zosnulého na cintoríne. Kritickým sa stáva nedostatok miesta v chladiarenských zariadeniach na uloženie zosnulých, uviedol Ladislav Stríž, predseda asociácie.

Miesta na uloženie zosnulých pred pohrebom sa na patologických oddeleniach nemocníc aj v pohrebných službách pomaly míňajú. „Bude to kritické,“ skonštatoval Stríž.

Zosnulých pre chýbajúce miesta prevážajú z okresu do okresu. „Ten transport zosnulých po smrti je niekedy dlhší, ako by mal byť,“ dodal predseda asociácie.

Slovensko má sedem krematórií, z nich jedno v Banskej Bystrici nefunguje. Dôvodom je chýbajúca technológia na pece. „Chladiarenské zariadenia v krematóriu sa však môžu využiť, to s pecami nič nemá,“ navrhuje Stríž. Rozhodnutie má v rukách krízový štáb Banskej Bystrice.

Problém s pochovávaním

Stríž tiež očakáva, že krematóriá a pohrebné služby začnú mať pre zvyšujúci sa počet zosnulých problém s pochovávaním. „Hrob musíme mať čas vykopať. Kapacitne nemôžeme robiť päť – šesť pohrebov denne na cintoríne. Aj týchto zosnulých bude treba niekde odkladať, kým budú čakať na pohreb, do chladiarenských zariadení,“ vysvetlil Stríž. Môže sa tak podľa neho stať, že príbuzní budú čakať na pohreb zosnulého týždeň až dva.

Dlhšie si zrejme v blízkej budúcnosti počkajú aj príbuzní, ktorí budú chcieť zosnulého spopolniť. „Mám tiež obavy z toho, že krematóriá idú na plné obrátky, stále spaľujú, nemajú ani jeden deň na to, aby sa regenerovala stavebná hmota v peciach. Pokiaľ sa jedno z krematórií pokazí, každé jedno krematórium na Slovensku má zahraničných montérov, ktorí to opravujú, či už sú z Česka, Poľska alebo zo Španielska,“ upozornil Stríž.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM