Správy Politika

Budeme mať v zime PLYN? Sulík to povedal na rovinu, pre neprajníkov má uštipačný ODKAZ!

Minister hospodárstva so šéfom SPP oznámili prognózu s dodávkami plynu. Richard Sulík si neodpustil štipľavú poznámku.

Ilustračný obrázok k článku Budeme mať v zime PLYN? Sulík to povedal na rovinu, pre neprajníkov má uštipačný ODKAZ!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) už má v zásobníku dostatočné množstvo zemného plynu na pokrytie nadchádzajúcej vykurovacej sezóny. Spolu so zásobami iných slovenských firiem je zabezpečená spotreba pre všetkých odberateľov vrátane firiem. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) spolu s generálnym riaditeľom SPP Richardom Prokypčákom.

Sulíkov komentár

Minister hospodárstva so šéfom SPP oznámili prognózu na tlačovej besede. Richard Sulík ale zverejnil aj status na svojom Facebooku, kde píše, že Slovensko má na vykurovaciu sezónu plynu dosť a jeho rezort na riešení plynovej krízy intenzívne pracuje.

Viac než samotný príspevok však zaujal komentár pod ním. Richard Sulík pod vlastný status napísal „A tým čo sa smejú, ho vypneme.“

Príspevok neunikol pozornosti Slovákov a za krátky čas naň emotikonmi reagovalo vyše 2 500 ľudí. Minister ľudí zjavne pobavil, väčšinu reakcií tvorili smejúce sa emotikony.

Nakupovať zatiaľ nejdeme

„Oproti celoročnej spotrebe máme v zásobníkoch 49 % plynu,“ povedal na tlačovke Sulík.

Ďalšie natláčanie plynu do zásobníka by podľa neho nebolo efektívne, pretože množstvo je dostatočné aj v prípade, keby sa dodávky plynu z Ruska neobnovili. SPP bude podľa Sulíka nakupovať ďalší plyn na uskladnenie iba v prípade, že to bude cenovo výhodné.

SPP sa podarilo zabezpečiť dostatočné množstvo plynu na nadchádzajúce mesiace napriek tomu, že ruský Gazprom skrátil v polovici júna dohodnuté dodávky na polovicu. Pokles dodávok pokračoval až do úplnej odstávky plynovodu Nord Stream 1 pre plánovanú údržbu začiatkom tohto týždňa. SPP podpísal zmluvy na dovoz skvapalneného plynu LNG lodnými tankermi a tiež na dodávky zo Severného mora.

Trasa z Talianska

Prokypčák priblížil, že SPP zabezpečilo aj ďalšiu prepravnú trasu pre plyn z Talianska, ktorá by sa mala začať využívať od začiatku októbra. „Je to ročná prepravná kapacita. Týmto spôsobom sme strategický otvorili tri smerovania plynu na Slovensko,“ zdôraznil.

Okrem plynu z Talianska či Chorvátska dováža SPP plyn severnou trasou zo Severného mora. Tá by sa mala v budúcnosti využívať aj na prepravu plynu z plánovaných nemeckých LNG terminálov. „Zároveň je otvorená aj východná trasa,“ dodal šéf SPP.

Presúvanie výroby

Sulík spresnil, že pri súčasnom nastavení odberu plynu priemyslom nedôjde k žiadnym obmedzeniam jeho v dodávkach.

„Ale môže sa stať, že napríklad veľké firmy začnú masívne presúvať výrobu na Slovensko,“ upozornil minister. Na výrazné rozširovanie výroby a z toho vyplývajúce nároky na dodávky plynu by už nemuseli zásoby plynu stačiť. Dôvodom presunu výroby by podľa ministra mohol byť nedostatok plynu v iných krajinách EÚ.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM