ELA Politika

Budeme nakupovať u susedov?! Kollár nevie, z čoho financovať nižšiu DPH na potraviny

O rastúcich cenách potravín je podľa predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) potrebné diskutovať.

Ilustračný obrázok k článku Budeme nakupovať u susedov?! Kollár nevie, z čoho financovať nižšiu DPH na potraviny
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Kollár to povedal v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3 s tým, že o tom budú v koalícii rokovať. Otázne podľa neho je, odkiaľ na prípadné opatrenia zobrať peniaze a či obchodníci skutočne ceny vybraných produktov znížia.

Hrozí nákupní turistika?

Ak by sa DPH na vybrané potraviny znížila na päť percent, v štátnom rozpočte by to podľa šéfa parlamentu spravilo „dieru“ 100 až 150 miliónov eur.

Kollár však poukázal, že opatrenia už prijali Poliaci i Maďari a zrejme dôjde k nákupnej turistike Slovákov do týchto krajín. „Keď neurobíme nič, tak diera v rozpočte bude tak či tak, pretože ľudia nebudú nakupovať na Slovensku, ale v zahraničí,“ povedal Kollár.

Priznal však, že nevie, z akého sektora by sa na zníženie DPH na vybrané potraviny zobrali peniaze.

Pochybnosti má aj v tom, či obchodníci aj po znížení DPH skutočne upravia ceny nadol. „Doplatili by na to producenti potravín, spotrebitelia a opäť by zarobili reťazce,“ podotkol s tým, že chce o riešení situácie v koalícii rokovať.

Dvojité ceny

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) skritizoval vládu za neriešenie tohto problému, hoci bola od jesene 2021 upozorňovaná na príchod vlny zdržovania.

„Je koniec januára a nie je žiadne riešenie,“ poznamenal s tým, že vláda má k dispozícii 200 miliónov eur, ktoré môže na to použiť. To, aby po znížení DPH došlo aj k reálnemu zníženiu cien, by sa podľa Blanára dosiahlo zavedením „dvojitých cien“.

„Obchodníci by uviedli cenu pred, ale aj po znížení a každý by si mohol vypočítať, ako sa cena znížila,“ vysvetlil s tým, že by dodržiavanie nariadenia kontrolovala aj obchodná inšpekcia.

Okolité štáty znižujú

Daňové úľavy na potraviny prijaté okolitými krajinami by slovenská vláda nemala podceniť. Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) v reakcii na aktuálnu diskusiu okolo rastúcich cien potravín a opatrení, ktoré by mal štát prijať.

Pripomenula, že v Poľsku znižuje vláda od 1. februára 2022 daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny na nulu a zlacňuje aj pohonné látky, čo prehĺbi nákupnú turistiku Slovákov.

Negatívny dosah na slovenských spotrebiteľov, maloobchod a výrobcov potravín si podľa nej vyžaduje včasnú a razantnú reakciu.

Upozornila, že až polovica obyvateľov Slovenska žije v oblastiach do 100 km od najbližších hraníc, preto citlivo reaguje na cenové pohyby hlavných položiek spotrebiteľské­ho koša.

Nákupná turistika

Po prijatí cenových opatrení v Maďarsku alebo v Poľsku, kde štát znižuje DPH na potraviny na nulu a citeľne zlacňuje pohonné látky, možno podľa nej očakávať, že nemalá časť obyvateľov Slovenska bude praktizovať veľké týždenné nákupy v Poľsku.

Môžu pri nich dosiahnuť dvojitú úsporu, ak spravia veľký nákup potravín a navyše natankujú s daňovým zvýhodnením. Podobne treba očakávať, že nákup surovín z lacnejšieho zdroja v zahraničí uprednostnia mnohé gastro zariadenia. To však bude podľa Venhartovej znamenať vážne negatívne dosahy na miestny maloobchod a výrobcov potravín na Slovensku.

PKS podľa nej dlhodobo upozorňuje, že Slovensko má jednu z najvyšších sadzieb DPH na potraviny v EÚ.

Znížená DPH by sa mala uplatniť na podstatne širší okruh potravín, keďže momentálne zahŕňa len mäso, niekoľko druhov mliečnych výrobkov, čerstvý chlieb, rožky, ovocné a zeleninové šťavy a niektoré druhy ovocia a zeleniny.

„Vláda SR by nemala podceniť dopad opatrení prijatých okolitými krajinami na slovenských spotrebiteľov, maloobchod a výrobcov potravín. Potravinárska komora Slovenska podporuje zníženie sadzby DPH na potraviny, nakoľko je jednou z najvyšších v rámci Európskej únie. Aby však spotrebiteľ toto opatrenie skutočne pocítil, zníženie sadzby nemôže byť iba kozmetické a zároveň je potrebné aplikovať ho na širší okruh potravín. Rovnako bude treba dohliadnuť, aby cenové zvýhodnenie z nižšej DPH neabsorboval nakoniec obchod, ale aby sa pretavilo do ceny pre konečného spotrebiteľa,“ uviedol prezident komory Daniel Poturnay.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM