Zo Slovenska

Budeme si priplácať za zdravotnú starostlivosť? Podľa Lengvarského to bude NEVYHNUTNÉ

Dočasne poverený minister zdravotníctva si myslí, že je potrebné zaoberať sa finančnou spoluúčasťou pacienta. Iba tak si podľa neho môže zdravotníctvo zachovať kvalitu 21. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Budeme si priplácať za zdravotnú starostlivosť? Podľa Lengvarského to bude NEVYHNUTNÉ
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Erika Ďurčová

Zdravotná starostlivosť je v súčasnosti tak drahá, že spoluúčasť pacienta na jej úhrade bude časom nevyhnutná. Pre TASR to uviedol dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Nepredpokladá, že by to bolo v tomto roku.

„Pokiaľ chceme zachovať kvalitu na úrovni 21. storočia, určite bude potrebný aj nárast zdrojov v zdravotníctve zo štátneho rozpočtu. Ale ani otázka spoluúčasti pacienta nie je vylúčená. Myslím si, že sa tým treba vážne zaoberať,“ skonštatoval Lengvarský.

Prečítajte si tiež

Potrebujú sa dohodnúť

Podotkol, že nejde o „známych 20 korún“, ktoré kedysi boli.

„Hovoríme o systéme, kde bude jasne definovaný nárok pacienta z rozpočtu. Zároveň službu, ktorá bude poskytovaná niečo, čo je nad rámec, skrátka jasným spôsobom definujeme a povieme, ako bude hradená,“ spresnil Lengvarský.

Najprv je podľa neho potrebné dohodnúť sa s ambulantným a nemocničným sektorom, v akých prípadoch by bola spoluúčasť zavedená. Pripustil, že tiež možno bude treba nastaviť aj systém komerčného pripoistenia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM