Zo Slovenska Zo Slovenska

Budeme štrajkovať. Zvýšenie platov nie je všetko, za čo bojujeme

Platy učiteľov pôjdu hore o šesť percent. Iniciatíva slovenských učiteľov však avizuje stupňovaný štrajk, ktorý by sa mal začať 13. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Budeme štrajkovať. Zvýšenie platov nie je všetko, za čo bojujeme
Zdroj: TASR

Dôvodom je argument, že platy sú len jednou požiadavkou, ktoré pedagogickí a odborní zamestnanci žiadali od vlády splniť.

Nebolo splnené všetko

Podľa Vladimíra Crmomana z Iniciatívy slovenských učiteľov stále trvajú na tom, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Iniciatíva taktiež chce, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

Prečítajte si aj: FOTO: Zavreli školy a vyrazili do ulíc. Učitelia pochodovali za vyššie platy

Stupňovaný štrajk

„My stále bojujeme za tie isté požiadavky, ktoré sú na stole od roku 2012. Ministerstvo školstva doteraz nevysvetlilo, prečo ich nie je možné splniť,“ vysvetlil Crmoman.

Prvý štrajk je stanovený na 13. septembra. V tento deň sa má vzdelávanie prerušiť na jednu vyučovaciu hodinu. Potom, 21. septembra, by sa vyučovanie malo prerušiť na dve hodiny, 29. septembra by to už mali byť tri vyučovacie hodiny.

Ministerstvo oponuje

Ministerstvo školstva tvrdí, že v programovom vyhlásení sa vláda zaviazala k zvyšovaniu platov každý rok o 6 percent až do roku 2020. „Téma zlepšenia súčasného stavu slovenského školstva by sa nemala zúžiť len na platy učiteľov. Ak nám ide o úprimný záujem zmeniť veci, je potrebné navrhnúť konkrétne obsahové zmeny,“ uviedlo ministerstvo.

To už viaceré návrhy priebežne zapracováva do kľúčových dokumentov, ktoré by sa mali stať platformou na realizáciu obsahovej reformy školstva.

Mohlo by vás zaujímať: Na Slovensko prichádza virtuálna mena Bitcoin. Ako a kde s ňou obchodovať?

Učitelia budú štrajkovať
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM