han Zo Slovenska

Budú alebo nebudú DÚHOVÉ vlajky na štátnych budovách? Poslanci sa rozhodli TAKTO!

Zákaz vešať na budovách štátnych inštitúcií symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie sa nezavedie.

Ilustračný obrázok k článku Budú alebo nebudú DÚHOVÉ vlajky na štátnych budovách? Poslanci sa rozhodli TAKTO!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian , TASR/Michal Svítok , www.pexels.com

Poslanci Národnej rady (NR) SR nepodporili návrh novely zákona o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní z dielne poslancov Národnej rady (NR) SR Tomáša Tarabu (nezaradený) a Györgya Gyimesiho (OĽANO).

Parlament vo štvrtok návrh neposunul do druhého čítania.

Ako sa hlasovalo

Zo 129 prítomných hlasovalo len 74 poslancov, 44 boli za, proti bolo 28 a zdržali sa dvaja poslanci. Členovia klubu OĽANO okrem Gyimesiho nehlasovali, jeden člen bol proti. Návrh podporili okrem predkladateľov niektorí poslanci Sme rodina, Smeru-SD, ako aj niekoľkí nezaradení poslanci.

„Navrhuje sa, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie,“ uvádzali predkladatelia v návrhu.

Zaužívaným symbolom LGBTI komunity je dúha a dúhová vlajka.

Predkladatelia argumentovali Ústavou SR, v ktorej sa píše, že Slovenská republika sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM