Zo Slovenska

Budú ich hlasy vypočuté? Deti chcú zostať v zariadení Čistý deň

Klienti reedukačného zariadenia Čistý deň aj ich rodičia chcú, aby Akreditačná komisia ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny ponechala ústav v prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku Budú ich hlasy vypočuté? Deti chcú zostať v zariadení Čistý deň
Zdroj: TASR

Po stretnutí s komisárkou pre deti Vierou Tomanovou to dnes uviedli viacerí rodičia, ktorých deti sú klientmi ústavu. Tým sa nepáči rozhodnutie, podľa ktorého majú byť deti z Galanty rozmiestnené do rôznych ústavov na Slovensku. Mnohí z rodičov i klientov Čistého dňa dnes reagovali veľmi emotívne.

„Tam ich dajú, hentam ich dajú, veď tie deti sa z toho nervovo zrútia! Neviem ako niekto mohol niečo také vymyslieť,“ vyjadril sa rozhorčene otec jedného z chovancov ústavu.

PREČÍTAJTE SI: V galantskom zariadení prebieha policajná akcia. Potvrdí sa sexuálne zneužívanie?

Presunú deti z centra Čistý deň inam? Ich rodičia sa búria: Chceme aby ostali
6
Galéria
Zdroj: TASR

Zamestnancov berú ako rodičov

„Deti dnes povedali svoj názor. Ani jeden nebol negatívny."

Rovnaký názor mali aj ďalší rodičia. „Nič zlé tam nebolo povedané na toto zariadenie, práveže všetci povedali, že sú šťastní, že sú tu, že oni pracovníkov, ktorí sú tu, berú ako svojich rodičov,“ skonštatovali dve matky klientov domova. Ani jedna z nich neverí, že by boli chovanci ústavu ovplyvnení pracovníkmi zariadenia Čistý deň. „To je vylúčené, chodíme za deťmi každé dva týždne, voláme si, komunikujeme, debatujeme s nimi. Tento ich názor nevznikol dnes, alebo preto, že by boli na pobyte v Chorvátsku zmanipulované,“ skonštatovali rodičia.

Podľa matky jedného z klientov zariadenia si kompetentní pri rozhodovaní stále nenašli čas na to, aby zistili, aký názor majú deti a rodičia. „Chceme, aby tu deti zostali, pretože vidíme posun v ich správaní, v ich myslení, vo všetkom a nemáme na toto zariadenie jedno zlé slovo. Ani syn nechce, aby ho presunuli do Adamova, kam bol pridelený súdnym rozhodnutím.“ uviedla matka jedného z klientov ústavu Sylvia Foltýnová.

PREČÍTAJTE SI: Presunú deti z centra Čistý deň inam? Ich rodičia sa búria: Chceme, aby ostali

Zdroj: TASR

Tomanová: Prišla som kvôli plačúcim deťom!

Komisárka pre deti Viera Tomanová sa k dnešnej diskusii s rodičmi a deťmi odmietla vyjadriť. Povedala, že prišla „na pozvanie plačúcich detí a nešťastných rodičov“. Zároveň pripomenula, že rozhodnutie v celej veci je na súdoch a ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Je to v ich kompetencii. Ja budem hájiť najlepší záujem každého dieťaťa osobne. Ja len hájim záujem detí, to čo mi vyplýva zo zákona. Na základe výzvy viacerých nešťastných detí som urobila to, že som prišla, že som s nimi pohovorila, že sme si dohodli postup.,“ skonštatovala komisárka.

PREČÍTAJTE SI: Terapeut údajne sexuálne zneužil neplnoleté dievča! Verzie prípadu sú podozrivé

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM