Prokop Slováček Zo Slovenska

Presunú deti z centra Čistý deň inam? Ich rodičia sa búria: Chceme, aby ostali

Resocializačné centrum v Galante by mohlo prísť o akreditáciu. Ak sa neodvolá proti návrhu komisie, ktorá to odporučila, deti z neho presunú inam.

Ilustračný obrázok k článku Presunú deti z centra Čistý deň inam? Ich rodičia sa búria: Chceme, aby ostali
Zdroj: Facebook, TASR

Podľa medializovaných informácií by mali deti z centra v Galante presunúť inam. Rodičia však chcú aby ostali. Myslia si, že akreditačná komisia do troch dní rozhodla „o poprave zariadenia“, ktoré funguje 16 rokov. Svoje vyhlásenie zverejnili aj na sociálnej sieti.

Chceme aby ostali

Po oznámení, že akreditačná komisia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny odporučila zrušiť akreditáciu resocializačnému centru Čistý deň v Galante sa ozvali hlasy proti. Pod výzvu, ktorou žiadajú, aby zariadenie v Galante fungovalo ďalej, sa podpísalo 25 rodičov detí, ktoré tam absolvujú resocializačný pobyt. Nesúhlasia, aby ich deti premiestnili inam.

„Vieme najinformovanejšie posúdiť, čo je v najlepšom záujme našich detí. Toto tvrdíme preto, lebo metódy práce zariadenia dôverne poznáme, sme v pravidelnom kontakte s deťmi a zúčastňujeme sa na pravidelných rodičovských stretnutiach organizovaných zariadením,“ konštatuje sa okrem iného vo vyhlásení.

Písali sme aj: Terapeut údajne sexuálne zneužil neplnoleté dievča! Verzie prípadu sú podozrivé

Komisia sa odvoláva na zákon

Celá kauza prepukla po tom, čo sa na verejnosť dostali informácie o údajnom sexuálnom zneužívaní jednej z klientiek centra a o ďalších neprimeraných praktikách. Riaditeľ centra Peter Tománek sa voči obvineniam ohradil a považuje ich za nepravdivé.

Komisia sa rozhodla zrušiť akreditáciu centra na základe zákona zákona o sociálnoprávnej ochrane a kuratele. Píše sa v ňom, že akreditácia môže byť zrušená ak je akreditovaným subjektom, jeho štatutárnymi zástupcami, zodpovednou osobou alebo inými zamestnancami alebo spôsobom činnosti, spôsobom vykonávania opatrenia, metódy, techniky a postupu, na ktoré bola udelená akreditácia, ohrozený život a zdravie dieťaťa, priaznivý psychický vývin, fyzický vývin a sociálny vývin.

Písali sme aj:

Kauza zneužívania maloletých v Galante: Sex s klientmi tu mali viacerí!

Prípad sexuálneho zneužívania v galantskom centre: Riaditeľ obvinenia odmieta

Klamal riaditeľ centra v Galante? Šéf polície jeho verzii neverí

Presunú deti z centra Čistý deň inam? Ich rodičia sa búria: Chceme aby ostali
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM