Marek Kravjar Správy

Pochybné voľby? Len za niekoľko hodín je viac ako 300 podnetov. PS zvažuje žalobu

Raketovým tempom pribúdajú podnety od ľudí zo Slovenska aj zahraničia, kvôli nezrovnalostiam vo voľbách.

Ilustračný obrázok k článku Pochybné voľby? Len za niekoľko hodín je viac ako 300 podnetov. PS zvažuje žalobu
Zdroj: TASR

926 je číslo, ktoré potopilo koalíciu PS/Spolu. Zisk 6,96% hlasov vo voľbách nestačil na to, aby sa dostali do Národnej rady. Voliči po celom Slovensku, ale aj zo zahraničia, sa začali mobilizovať na sociálnych sieťach a prinášať informácie o nezrovnalostiach nielen v krúžkoch, ale aj v hlasoch.

Skupina na Facebooku Našli sme nezrovnalosti v krúžkoch/hlasoch: VOĽBY 2020 len za niekoľko hodín obdržala stovky podnetov a pribúdajú ďalšie v priemere každých desať minút.

Podnety prichádzajú z celého Slovenska, od Bratislavy cez stredné Slovensko, až po hranicu s Ukrajinou. Prvé otázky od voličov sa začali objavovať už v pondelok, keď na stránke Štatistického úradu zverejnili kompletné výsledky volieb až po jednotlivé okrsky.

Prvotné poznania boli najmä o chýbajúcich preferenčných hlasoch pre kandidátov, ktorých podporili. „Môj lístok a výsledok. Pri Prostredníkovi (kandidát za PS/Spolu, pozn. red.) dvíham ukazovák. Dostal krúžok, má nulu. Palec dolu,“ píše jeden z rozhorčených voličov z Bratislavy a postuje na svoju stránku fotku svojho hlasovacieho lístku a printscreen s výsledkami zo Štatistického úradu v jeho okrsku.

„Chcem nahlásiť min. 2 chýbajúce preferenčné hlasy pre kandidáta strany 6. Za ľudí č.150. Jána Benčíka,“ píše ďalší volič aj za svoju manželku.

Rovnaké podnety je možné registrovať aj z Pezinka, Trnavy, Nových Zámkov, Starého Smokovca, Košíc, Banskej Bystrice či Prešova. Jedná sa najmä o koalíciu PS/Spolu, strany Za ľudí, KDH a SaS.

Na Ústavný súd?

Skupinu na Facebooku spravuje kandidátka PS/Spolu, právnička Lucia Plaváková a aktivistka Romana Schlesinger. „Mám už asi tristo podnetov,“ hovorí Plaváková a všetky sťažnosti eviduje v tabuľke.

V strane zvažujú aj podanie žaloby na Ústavný súd. Najprv ale musia spolu s ústavnými právnikmi vyhodnotiť, nakoľko sú tieto podnety relevantné a najmä, ako hovorí Plaváková pre Denník N: „Nechceme byť niekým, kto spochybňuje voľby a vnáša neistotu do celého výsledku,“ vysvetľuje.

Nezrovnalosti tak môžu ovplyvniť aj zloženie Národnej rady.

Problémy aj so zahraničnými hlasmi

Okrsok zahraničie, teda pre Slovákov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a hlasovali poštou, eviduje 3 859 prijatých hlasov. Návratnosť hlasov bola až 94%.

Čo sa ale týka ostatných hlasov zo zahraničia, teda Slovákov, ktorí majú trvalý pobyt v Slovenskej republike, tie až také vysoké čísla nedosiahli. O voľbu poštou požiadalo 51 017 Slovákov s trvalým pobytom na Slovensku, spätne však prišlo len 45 049 doručených hlasov zo zahraničia, čo je len 88,3 % návratnosť. A to môže byť problém.

Svetom tak lieta až 5 968 hlasov, čo by znamenalo, že napríklad koalícii PS a Spolu by to pri prerátaní hlasov mohlo dopomôcť až do parlamentu.

Pripomeňme, že im chýbalo len 926, čo je 0,04% hlasov.

Jednotlivci sa ale nemajú kde sťažovať a všetky podnety musia ísť cez politické strany. Tie môžu sťažnosť podať do desiatich dní od vyhlásenia výsledku volieb, teda do budúceho štvrtka. Ústavný súd by musel rozhodnúť do 30 dní.

Vo voľbách hlasovalo 2,9 miliónov voličov pri účasti 65,8 percenta oprávnených voličov.

Mobilizujú sa ale aj voliči zo zahraničia a svoje podnety zbierajú v skupine Zmarené hlasy zo zahraničia vo voľbách do NR SR 2020.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM