Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

VIDEO: Predsedovia PS/Spolu končia, očakáva sa kandidatúra Bihariovej

Michal Truban ako predseda PS končí, Miroslav Beblavý z politiky odchádza nadobro.

Zdroj: Dnes24.sk

Michal Truban a Miroslav Beblavý odstupujú z pozície lídrov politických strán. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii koalície PS-Spolu na margo ďalších plánov koalície po parlamentných voľbách.

Lídri poďakovali voličom za podporu. „Vydržíme a budeme pokračovať, nevzdávame sa,“ odkázal voličom Truban s tým, že z politiky neodchádza, naďalej bude podporovať nové vedenie a nového lídra alebo líderku.

Naopak, Beblavý v politike končí: "Slúžil som ľudom, kým som vládal a snažil sa robiť prácu najlepšie, ako som vedel. Vzhľadom na výsledok by bolo nesprávne z mojej strany pokračovať, kolegom budem naďalej pomáhať, potrebujeme nový štart a nové tváre.""

Strana Spolu – Občianska demokracia je po SDKÚ a Sieti už treťou, v ktorej pôsobil.

Čo bude s PS a Spolu?

Lídri koalície tiež avizovali, že v oboch stranách prebehne diskusia na úrovni celej členskej základne. „Chceme v priebehu najbližších pár týždňov zvolať prvý snem. PS tu musí byť, aby bola alternatívou toho, čo tu prišlo, aj toho, čo bude v opozícii. Nikam neodchádzame,“ zopakoval Truban.

Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová v pondelok na otázku Dnes24 neodpovedala, či sa mieni uchádzať o post líderky hnutia.

„Vaša otázka je na mieste, moja odpoveď by nebola na mieste. Nemyslím si, že by bolo šťastné tento priestor využívať na to, aby sa ohlasovali kandidatúry,“ povedala.

V samotnom hnutí sa ale meno Bihariovej už nahlas skloňuje a silnú podporu dostáva aj na internete.

V nedeľu na Facebook napísala, že hnutie by sa malo vrátiť ku koreňom. „Počas kampane som stretla úžasných ľudí, ktorí túžia po tom, aby liberálny, ženský a menšinový hlas mal miesto v slovenskej politike. Ja neplánujem zahodiť vašu dôveru. Chcem vrátiť Progresívnemu Slovensku to, čo sme na tejto dlhej ceste stratili. To, čo nás robilo jedinečnými.“

Beblavý zablahoželal víťazom volieb, za ktorých považuje Matoviča a Kollára. „Želám im na ceste, na ktorú chcú zobrať Slovensko, veľa múdrosti a zodpovednosti. Budeme to veľmi potrebovať,“ vyhlásil.

Otázna je aj spolupráca PS a Spolu. Beblavý povedal, že ich dohoda platila do volieb. „Musíme to vyhodnotiť,“ povedal s tým, že Progresívne Slovensko, ale aj strana Za ľudí Andreja Kisku je pre Spolu naďalej najbližším partnerom.

To, či plánujú hlbšiu integráciu, neodpovedal. „To už nie je otázka na mňa,“ povedal Beblavý s tým, že to bude riešiť až nové vedenie strany. „Moje osobné názory nie sú podstatné, ale myslím si, že moderné proeurópske sily orientované na program a riešenia budú musieť spolupracovať, lebo sú v tejto chvíli na Slovensku politicky slabé. Ak sa budú ďalej štiepiť a nespolupracovať, nebude to dobré pre krajinu.“

Slzy smútku

Aj Truban potvrdil, že PS čaká autoreflexia z vnútra a je na členoch, čo s nimi bude ďalej. „Sme hnutie zdola, kde sa na našich platformách vyjadrujú ľudia. Bude na novom vedení, kam ďalej stranu posúvať, aké spolupráce robiť, či nerobiť.“

Končiaci predsedovia sa obrátil na podporovateľov a členov oboch strán: „Chcem vyzvať tých, ktorí nás podporovali v kampani, aby držali hlavu hore,“ povedal Beblavý a niektorým členkám ako Simone Petrík či Kataríne Macháčkovej sa rinuli slzy po lícach.

„Sú to tisíce ľudí, ktorí obetovali svoj čas a vložili do toho svoje meno a svoju tvár. Chcem im povedať, že sa nemajú za čo hanbiť, môžete byť len hrdí. Ak vás niekto chce dnes ponižovať, ak sa vás pýta, na čo to celé bolo, pošlite ho za mnou. Líder nesie zodpovednosť, nie vy,“ dodal Truban.

Ste spokojní s výsledkami parlamentných volieb?

nie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM