Marcel Páleš Regióny

Bystričania, pozor: Ktoré vodné pramene pod Urpínom vám môžu uškodiť?

V Bystrici sa nachádza niekoľko vodných prameňov, ktoré si ľudia obľúbili a pijú ich bežne. Nie všetky sú ale v poriadku a neodporúčajú sa ku každodennému pitiu.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, pozor: Ktoré vodné pramene pod Urpínom vám môžu uškodiť?
Zdroj: TASR

Azda najobľúbenejším je tzv. Rudlovský medokýš. Avšak na základe vyšetrení základných fyzikálno-chemických, mikrobiologických a biologických ukazovateľoch vyplýva, že vodu z Rudlovského medokýša by ľudia nemali používať ako hlavný, jediný a dlhodobý zdroj vody určenej na ľudskú spotrebu, resp. na pitné účely.

Zvýšený obsah mangánu, železa a vodivosti

Dôvodom neodporúčaného pitia spomenutého medokýša je, že z hľadiska fyzikálno-chemických ukazovateľov má voda prirodzene a stabilne zvýšený obsah mangánu, železa, vodivosti a nízku hodnotu reakcie vody, ale dlhodobé, resp. nadmerné používanie vody so zvýšeným obsahom uvedených prvkov a ich zlúčením môže mať negatívny dopad na zdravie ľudí, najmä z hľadiska chronických zdravotných účinkov. To isté platí aj pre pitie vody z medokýšu Štiavničky.

Horšie dopadlo vyšetrenie vzoriek vodného zdroja v Lazovnej ulici. „Vo vode odobratej z tohto vodného zdroja bolo laboratórnou analýzou zistené prekročenie najvyšších medzných hodnôt enterokokov a Escherichia coli a medzných hodnôt koliformných baktérií a kultivovateľných mikroorganizmov,“ uviedla Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Práve z dôvodu prekročenia limitných hodnôt uvedených mikrobiologických ukazovateľov vodu z vodného zdroja v Lazovnej ulici nie je možné používať na pitné účely, nakoľko voda z tohto zdroja nie je zdravotne bezpečná.

Najvyhovujúcejší vodný zdroj Pod Dúbravou

Vodný zdroj na ulici Pod Dúbravou v mestskej časti Banská Bystrica – Podlavice dopadol najlepšie. „Ukazovatele kvality pitnej vody vyšetrené vo vzorke vody odobratej z tohto vodného zdroja sú v súlade s požiadavkami upravenými uvedeným nariadením vlády SR, okrem zvýšenej hodnoty amónnych iónov, čo však nepredstavuje zdravotné nebezpečenstvo a neohrozuje zdravie ľudí,“ uviedla Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM