Správy Regióny

Bývanie na Zlatých pieskoch načierno? Ružinov chce obstarať územný plán pre záhradkársku osadu

Kto by nechcel mať svoju záhradku či pohodlné bývanie v peknom prostredí? Takým miestom je záhradkárska oblasť na Zlatých pieskoch, kde však mnohí stavajú načierno.

Ilustračný obrázok k článku Bývanie na Zlatých pieskoch načierno? Ružinov chce obstarať územný plán pre záhradkársku osadu
Zdroj: TASR

Bratislavský Ružinov by mal obstarať územný plán zóny (ÚPZ) Zlaté piesky, konkrétne na lokalitu záhradkárskej osady Mokráň záhon.

Dôvodom je narastajúci počet čiernych stavieb, ktoré svojím funkčným využitím a hmotovo-priestorovým usporiadaním nezodpovedajú charakteru územia a nie sú v súlade s reguláciou stanovenou územným plánom mesta (ÚPN). Mnohé z nich sa pritom využívajú na trvalé bývanie.

Jasné pravidlá nie sú

Mestská časť chce preto nastaviť jasné pravidlá na stabilizáciu územia a kritériá, na ktoré by sa mohla v prípade povoľovania stavieb odvolávať.

„Neexistuje tam rozumná, jasná regulácia výstavby. Čiže niektorí stavebníci to zneužívajú a obchádzajú. A stavajú naozaj v záhradkárskej osade bez prístupových ciest, kde sa nedostane ani sanitka, obrovské domy. Dokonca s nájomnými bytmi,“ uviedol pre TASR ružinovský starosta Martin Chren.

Ide pritom o lokalitu, pri ktorej aj samotný územný plán hlavného mesta počíta so spodrobnením prostredníctvom územného plánu zóny. Šéf ružinovskej samosprávy je presvedčený o tom, že takýto dokument je pre danú lokalitu veľmi vhodný.

„My nechceme meniť veľký územný plán. Chceme, aby to naďalej zostalo záhradkárskou osadou. Ale chceme zlepšiť pravidlá na výstavbu chatiek, ktoré nemajú slúžiť na celoročné ubytovanie,“ zdôraznil Chren.

Stavebná uzávera?

Samospráva preto považuje za „mimoriadne dôležité a nutné“ zadefinovanie jasných regulácií využitia územia celej zóny. Teda určenie podmienok na výstavbu, saturáciu celej zóny potrebnou technickou infraštruktúrou vrátane vyriešenia dopravnej obsluhy dynamickou a statickou dopravou.

Ružinovskí poslanci v tejto súvislosti na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva zároveň schválili uznesenie o zvážení vyhlásenia stavebnej uzávery.

Vedenie mestskej časti však o tom, či je stavebná uzávera skutočne pre danú oblasť vhodná, bude ešte rokovať, a to tak s poslaneckým zborom, ako aj so samotnou osadou a zástupcami majiteľov.

„Pretože sa obávam, že by sa mohlo stať, že stavebníci tak či onak nebudú rešpektovať pravidlá a aj pri stavebnej uzávere budú stavať načierno. A naopak, slušným obyvateľom, ktorí čakali, kým začneme robiť na pravidlách, by sme znemožnili urobiť aj maličkú chatku,“ poznamenal Chren.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM