Aktualizované ELA Zo Slovenska

Čaká nás ĎALŠIE testovanie o pár dní a predĺženie núdzového stavu!

Núdzový stav na Slovensku sa môže predĺžiť o ďalších 90 dní.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás ĎALŠIE testovanie o pár dní a predĺženie núdzového stavu!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Núdzový stav na Slovensku sa môže predĺžiť o ďalších 90 dní. Vláde SR to odporučil ústredný krízový štáb (ÚKŠ) na svojom pondelkovom rokovaní. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO).

Núdzový stav sa mal skončiť 14. novembra rovnako ako zákaz vychádzania. Núdzový stav platí od 1. októbra na 45 dní s viacerými výnimkami.

Obmedzenie pohybu neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h, nevzťahuje sa na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania.

Ďalšie testovanie

V hre aj ďalšie testovanie, konať by sa malo cez víkend o dva týždne (21. – 22. 11.). Testovanie už ale na rozdiel od predchádzajúcich víkendov nebude na úrovni okresov, ale testovať sa budú tie mestá a obce, kde v prvom alebo druhom kole bolo viac ako percento pozitívne testovaných.

Týkať by sa to malo približne 500 obcí a asi piatich menších miest.

„Dal som návrh, aby sa budúcotýždňové testovanie konalo nie na úrovni okresov, ale aby sme testovali vyslovene obce a mestá, kde incidencia bola vyššia než jedno percento,“ povedal Matovič.

Podľa jeho slov je potrebné, aby si aj vojaci a ostatné zložky podieľajúce sa na doterajšom plošnom testovaní oddýchli. Dodal, že Ministerstvo vnútra (MV) SR bolo poverené nákupom antigénových testov aj ochranných prostriedkov potrebných na testovanie. „Podľa toho, ako to budú definovať štátne hmotné rezervy, keďže zo zákona už nemôžu niektoré nákupy realizovať,“ uviedol.

O prípadnom uvoľňovaní opatrení sa podľa jeho slov možno baviť, keď kĺzavý sedemdňový medián klesne pod 500. Tvrdí, že epidemiológovia odporúčajú zimu zvládnuť lockdownami.

Trochu slobody

Podľa premiéra sa však ukázalo, že nasadenie antigénových testov plošne môže fungovať. Skonštatoval, že sa preto možno baviť o tom, ako si „dopriať trochu slobody“ za určitých podmienok využitím testovania regionálne alebo celoplošne. Zdôraznil, že naďalej treba byť opatrnými.

Na otázku, či plánujú posilniť kapacity trasovania kontaktov, odpovedal, že tak už urobili nasadením stoviek vojakov na pomoc regionálnym hygienikom. Uviedol, že „roboty je trochu menej“.

Priblížil, že napríklad na Orave nedokážu využiť všetky kapacity, preto požiadal hlavného hygienika SR, aby preveril, či v niektorých regiónoch nechýbajú sily.

Dodal, že všetky odberové miesta sú otvorené pre každého. Informoval, že v pondelok bolo na hasičských staniciach v 25 okresoch, kde sa testuje antigénovými testami, otestovaných okolo 2300 ľudí.

Niektoré deti by mali do škôl

Deti v hmotnej núdzi by mohli chodiť do škôl. Dôvodom je, že tieto deti nemajú zabezpečené základné životné podmienky a nemajú k dispozícii ani počítač či tablet na vzdelávanie v dištančnej forme. Zhodol sa na tom v pondelok ústredný krízový štáb. Detaily premiér zatiaľ nespresnil.

„Deťom v hmotnej núdzi by malo byť umožnené navštevovať školu. Nemôžeme dopustiť, aby z nich vyrastala stratená generácia," skonštatoval Matovič. Ako to bude v praxi by malo čoskoro predstaviť ministerstvo školstva.

Matovič pripustil aj možné otvorenie všetkých škôl, to ale nie je otázka najbližšieho týždňa. „Musíme počkať, aby sme mali pevnú pôdu pod nohami."

„Zároveň to nie je niečo, čo môžeme realizovať tento týždeň či budúci. Musíme najprv počkať, či antigénové testy zaberú,“ podotkol.

Predseda vlády priblížil, že k zoznamu rodín v hmotnej núdzi sa dostanú rýchlo, keďže každá obec, ako zriaďovateľ základnej školy, ho má.

„To bude najmenší problém, aby sme ich identifikovali. Od budúceho týždňa môžu byť všetky v škole,“ hovorí. Počas prvej vlny pandémie sa podľa Matoviča ukázalo, že 52-tisíc detí nemalo prístup k vzdelaniu a preto musia tieto deti čím skôr vtiahnuť do vzdelávacieho procesu, pretože to bude mať „nedozerné následky“.

Na utorkovom (10. 11.) stretnutí premiéra so zástupcami sektorov dotknutých pandémiou majú byť aj zástupcovia škôl. Matovič tvrdí, že ak si škola zabezpečí pretestovanie všetkých žiakov a rodičov, tak by školy mohli fungovať normálne.

Režim na hraniciach

Režim na hraniciach sa zmení, ešte sa o tom rokuje. Minister vnútra Roman Mikulec uviedol, že Maďarsko, Rakúsko a Poľsko budú patriť medzi červené krajiny.

Na príchod z nich bude potrebný PCR test alebo antigénový test urobený na Slovensku, alebo sa bude dať antigénový test urobiť na hranici. Ľudia si to musia zaplatiť.

Matovič chce ale, aby bol celý systém na hraniciach spustený už budúci týždeň. Najprv potrebuje vidieť podrobný prieskum toho, ako to aktuálne na hraniciach vyzerá. Pre pendlerov bude platiť, že si musia urobiť minimálne antigény test raz za dva týždne.

Ak niekto býva v zahraničí v blízkosti Bratislavy, môže si podľa Matoviča urobiť test aj na odberovom mieste v Bratislave. „Cez hranice sa môže s výsledkom antigénoveho testu slobodne pohybovať,“ dodal.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM