red . Zo Slovenska

Čaká nás NAJKRATŠÍ deň v roku: Niektoré okresy môžu zasiahnuť snehové jazyky a záveje

Dnešným dňom oficiálne začína zima. V niektorých častiach Slovenska dokonca môžeme očakávať nízke teploty a sneženie.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás NAJKRATŠÍ deň v roku: Niektoré okresy môžu zasiahnuť snehové jazyky a záveje
Zdroj: TASR/AP

Kým meteorologická zima nastala 1. decembra, tá astronomická oficiálne začína až dnes. Zároveň nastáva zimný slnovrat.

Najkratší deň v roku

Zimný slnovrat nastane tento rok dnes, 21. decembra o 16. hodine a 59. minúte. Od tohto okamihu sa začínajú dni opäť predlžovať.

Ako pripomína portál iMeteo.sk, dnes prežijeme najkratší deň v tomto roku. „Dnes nás čaká najkratší deň a najdlhšia noc v roku. Počas zimného slnovratu je južná pologuľa najviac priklonená k Slnku. Na severnú pologuľu dopadajú slnečné lúče v tento deň najšikmejšie. V miernych zemepisných šírkach na severnej pologuli, kde sa nachádza aj Slovensko, dosahuje slnko najmenšiu výšku nad obzorom a čas medzi východom a západom slnka je najkratší,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Dĺžka dnešného dňa od východu po západ slnka bude trvať približne 8 hodín a 11 minút.

Portál iMeteo.sk vysvetľuje, že čím je poloha mesta severnejšie, tým je čas slnečného svitu kratší. Dnes vychádzalo slnko v Bratislave o 7.39 hod. a zapadne o 16.00 hod. Pre porovnanie, v Žiline vychádzalo slnko dnes o 7.37 hod. a bude zapadať o 15.49 hod. „V Žiline tak bude dnešný deň kratší ako v Bratislave, a to približne o 10 minút,“ konštatuje portál.

Zima prišla

Dnešným dňom teda oficiálne začína zima. V niektorých častiach Slovenska dokonca môžeme očakávať nízke teploty a sneženie.

Niektoré okresy na severe a východe Slovenska by počas utorka mali zasiahnuť snehové jazyky a záveje. Na horách má fúkať silný vietor. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy.

So snehovými závejmi musia počítať obyvatelia Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity, varujú meteorológovia. Výstraha platí do 12.00 hod.

SHMÚ tiež očakáva nad pásmom lesa v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji výskyt vetra, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu a v priemere rýchlosť okolo 75 kilometrov za hodinu, predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, a to najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo. Vietor by mal doobeda utíchnuť.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Sneh zasypal Slovensko
109
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM