han Zo Slovenska

Pripravte sa na POHROMU: Na Slovensko sa RÚTIA silné búrky, ktoré lámu stromy!

Buďte opatrní! Podľa predpovede meteorológov sa na naše územie ženie rozsiahly búrkový systém!

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na POHROMU: Na Slovensko sa RÚTIA silné búrky, ktoré lámu stromy!
Zdroj: www.pexels.com

V okrese Banská Bystrica platí v stredu do 18.00 h tretí stupeň výstrahy pred búrkami a aj pred prívalovou povodňou. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Vyskytnúť sa môžu veľmi silné búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou od 50 do 70 milimetrov počas 30 minút.

Búrky môžu sprevádzať nárazy vetra s rýchlosťou do 125 kilometrov za hodinu a krúpy.

Výstrahy druhého alebo prvého stupňa pred búrkami platia počas stredajšieho popoludnia na celom území SR.

Lámu stromy

„Ešte v ranných hodinách sa nad Nemeckom vytvoril rozsiahly búrkový systém. Ten postúpil z Bavorska cez Česko, kde nabral na intenzite. Búrkový systém dal do pozoru hasičov a teraz sa ženie smerom nad naše územie, kde dorazí už čoskoro,“ píše portál o počasí imeteo.sk.

Prvé búrky už zasiahli východ Slovenska. Tam však sa očakáva len dážď. „Na našom území dnes udrelo zatiaľ niečo okolo 3000 bleskov, pričom prevažná časť bleskov udrela na severe a východe. Búrky na východe napáchali škody, v podobe vytopených záhrad a niekoľkých zaplavených ciest,“ informuje imeteo.sk.

Horšie to bude v iných kútoch našej krajiny. „Ako sme však spomínali už v niekoľkých článkoch, tak vo večerných hodinách hrozí, že západné Slovensko zasiahne druhá vlna búrok, ktorá bude ešte intenzívnejšia a predpovede sa zjavne napĺňajú. Silné búrky sú už za našimi hranicami a mieria na Slovensko,“ dodáva imeteo.sk.

Pohľad na počasie v zahraničí je oveľa horší. „V Nemecku sa sformoval silný búrkový systém, ktorý postúpil celým Bavorskom a počas jeho prechodu priniesol nárazy vetra s rýchlosťou až cez 100 km/h. Tento výrazný búrkový systém sa na poludnie dohnal do Česka, kadiaľ sa aktuálne presúva. Stále je prekvapujúca jeho intenzita,“ uvádza spomínaný web.

Naberá na intenzite

Tento systém silne a naberá na intenzite a čoskoro príde na Slovensko. „Búrkový systém, ktorý sa aktuálne rúti od západu na Slovensko prináša bow echo,“ konštatujú na imeteo.sk a vysvetľujú: „Bow echo má svoj charakteristický tvar, a to tvar prehnutého luku, ktorý je možné zreteľne vidieť na radare. Hovoríme o ňom vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch.“

„Bow echo je nebezpečný najmä tým, že dokáže produkovať silné priame vetry a príležitostne aj tornáda. Tento jav je jedným z najnebezpeč­nejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy,“ upozorňuje portál.

Podľa najaktuálnejších predpovedí sa po 19:00 doženie tento búrkový systém aj na Slovensko. „Búrkový systém vstúpi do oblasti Záhoria a preženie sa takmer celým západným Slovenskom. Pri svojom postupe bude búrkový systém nebezpečný predovšetkým prudkým nárazovým vetrom, ktorý môže páchať aj škody,“ tvrdia odborníci na počasie.

Silné búrky už napáchali v Česku viaceré škody a lámali stromy.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM