Správy Zo Slovenska

Skupina Slovákov si PRILEPŠÍ! Od 1. júla sa ZVYŠUJE ďalší dôležitý príspevok

Príspevok na opatrovanie jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa od začiatku júla zvýši na 569 eur mesačne.

Ilustračný obrázok k článku Skupina Slovákov si PRILEPŠÍ! Od 1. júla sa ZVYŠUJE ďalší dôležitý príspevok
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Pokiaľ opatrovateľ poberá niektorú z dôchodkových dávok, príspevok na opatrovanie je stanovený na 426,75 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovuje výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie, ktorý v stredu schválila vláda.

Viac peňazí na opatrovanie

„Návrhom nariadenia vlády Slovenskej republiky sa zvyšujú všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. U opatrovateľa v produktívnom veku pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa peňažný príspevok na opatrovanie navrhuje zvýšiť na sumu čistej minimálnej mzdy na rok 2023,“ uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v dôvodovej správe k materiálu.

Ak takéto opatrovanie vykonáva opatrovateľ poberajúci niektorú zo zákonom ustanovených dôchodkových dávok, je výška peňažného príspevku na opatrovanie ustanovená vo výške 75 % peňažného príspevku poskytovanom opatrovateľovi v tzv. produktívnom veku.

Vyššia hodinová sadzba

Nariadením sa súčasne zvyšuje sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie na sumu 5,52 eura. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu.

Zvýšenie sadzieb príspevku na opatrovanie sa prejaví aj na verejných výdavkoch. V tomto roku narastú výdavky MPSVR o 15,7 milióna eur, v budúcom roku to bude 39,9 milióna eur a v roku 2025 vzrastú výdavky v súvislosti s týmto nariadením o 42,5 milióna eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM