Zo Slovenska

Čaká nás pravidelné TESTOVANIE, karanténa ľudí s Covid-19 sa predlžuje!

Ak niekto teraz potrebuje na cestu do práce test na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom, bude ho potrebovať aj od pondelka.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás pravidelné TESTOVANIE, karanténa ľudí s Covid-19 sa predlžuje!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V čiernej a bordovej fáze COVID automatu treba počítať s pravidelným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19. Povedal to na stredajšej tlačovej konferencii minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Certifikát o testovaní môže byť najviac sedem dní starý.

Pravidelné testovanie

Momentálne sa podľa Krajniaka testuje 50 percent krajiny s tým, že sa zužuje okruh ľudí, ktorí musia byť otestovaní.

Krajčí tiež informoval, že správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) sa podarilo zaobstarať ďalších 8,4 milióna antigénových testov. Na Slovensku by tak mal byť dostatočný počet testov. Dodal, že štát plánuje nakúpiť aj do dvoch miliónov kusov menších, „dvojcentimetro­vých“ antigénových testov. Mali sa prednostne používať v školách, na trhu však ešte nie sú v dostatočnom poč­te.

Právna úprava zákazu vychádzania a výnimiek bude od budúceho týždňa totožná s tou, ktorá platí v súčasnosti. Ak niekto teraz potrebuje na cestu do práce test na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom, bude ho potrebovať aj od pondelka (8. 2.). Zachované majú byť aj súčasné výnimky pre deti, zdravotne postihnuté osoby či starších ľudí.

Návrat zo zahraničia

Vzhľadom na britskú mutáciu nového koronavírusu by sa mala povinná karanténa predĺžiť na 14 dní. Bezpríznakoví ľudia, ktorí sa vrátia zo zahraničia, môžu na ôsmy deň absolvovať RTC-PCR test na ochorenie COVID-19.

Pre ostatných by mala platiť naďalej možnosť testu po piatich dňoch od kontaktu s pozitívne testovanou osobou. Test bude uhrádzaný zdravotnými poisťovňami. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Vláda zvažuje aj úpravu režimu na hraniciach. Ako skonštatoval minister práce Milan Krajniak, výhodou Slovenska je, že okolité krajiny, ako sú Česká republika, Rakúsko a Maďarsko, už prijali opatrenia.

Zároveň upozornil na leteckú dopravu z Veľkej Británie či iných krajín. „Budeme musieť rozmýšľať, ako zabrániť prílevu mutácií, ja osobne si myslím, že by sme mali prejsť na prísnejší režim,“ vyhlásil. Poukázal na to, ako v čase prísnych opatrení prítomnosť nového typu vírusu negatívne vplývala na situáciu v niektorých častiach Veľkej Británie.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM