Zo Slovenska

Čaká sa na ďalšiu tragédiu? Cirkusanti po Slovensku prevážajú levy v malých klietkach

Tragická udalosť pri Žiline neušla ani pozornosti Slobody zvierat. Združenie upozorňuje na ďalšiu hrozbu.

Ilustračný obrázok k článku Čaká sa na ďalšiu tragédiu? Cirkusanti po Slovensku prevážajú levy v malých klietkach
Zdroj: Sloboda zvierat

Sloboda zvierat, po tragickej udalosti na ranči pri Žiline, upozorňuje na ďalšiu hrozbu. Zverejnila fotografiu levíc v malej klietke.

Šelmy majú patriť k cirkusu, ktorý nedávno navštívil Trebišov. „Aktuálne sa presúvajú z Humenného do Sniny a budú ďalej putovať po Slovensku,“ uvádza Sloboda zvierat.

Prečítajte si tiež

Môže to skončiť zle

„Veľké mačky u nás už nemôžu verejne vystupovať ani podstupovať drezúru. Cirkusantov to však neodradilo – levy a tigre k nám naďalej vozia a celú sezónu držia v tesných klietkach bez akéhokoľvek výbehu či inej aktivity,“ konštatuje Sloboda zvierat.

„Nedostatok životného priestoru, podnetov a pohybu spôsobujú zvieratám dlhodobý stres. Výsledkom môže byť ďalšia tragédia,“ dodáva Sloboda zvierat.

Čo s nimi bude?

Po nájdení mŕtveho muža vo výbehu exotických šeliem na ranči v Žiline-Brodne usmrtili v utorok (16. 5.) dve zvieratá. Jedno zastrelila polícia a druhé uspal veterinárny lekár.

„Na ranči žije ďalších 16 mačkovitých šeliem, ktorým teraz podľa ochranárov hrozí utratenie,“ píše Pravda.

Rozhoduje sa o ďalšom postupe. „Naozaj nemôže existovať takéto chovateľské prostredie. Buď dôjde k predaju zvierat do iných chovateľských zariadení doma a v zahraničí, ktoré spĺňajú podmienky, alebo budeme musieť riešiť niektoré zvieratá aj radikálne. Pretože pokiaľ sa takáto tragická situácia stane, väčšinou sa môže pud mäsožravca v rôzno m období zopakovať,“ upozornil minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

Povinnosti podľa neho zanedbal v prvom rade chovateľ, pretože je zodpovedný za chovateľské podmienky držania zvierat. „A následne Regionálna veterinárna a potravinová správa, ktorá to kontroluje,“ skonštatoval minister pôdohospodárstva s tým, že situáciu dá preveriť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM