Aktualizované ELA Rôzne

Čakajú nás búrlivejšie dni: Kedy a kde udrú horúčavy, silné búrky a krúpy?

Po horúcom víkende musíme v nasledujúcich dňoch počítať s častejšou tvorbou kopovitej oblačnosti, ktorá prinesie prehánky a búrky.

Ilustračný obrázok k článku Čakajú nás búrlivejšie dni: Kedy a kde udrú horúčavy, silné búrky a krúpy?
Zdroj: TASR

Aktualizované 18:28 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) rozšíril výstrahy pred búrkami aj pre západné Slovensko. Prvý stupeň výstrah tak platí aj pre Bratislavský a Trnavský kraj. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé avšak intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ uvádza SHMÚ s tým, že búrky môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Podľa meteorológov sa najvýraznejšia búrková aktivita presunula nad západné Slovensko. „Najsilnejšia búrka je momentálne v okrese Hlohovec,“ približuje SHMÚ na sociálne sieti.

Upozorňuje, že sa môžu vyskytnúť prívalové zrážky či menšie krúpy, ale pri horúčavách je pravdepodobné aj výrazné krátkodobé zosilnenie vetra.

Bez výstrah je momentálne väčšina územia Prešovského a Košického kraja. Výstrahy tam platia len pre okres Poprad v Prešovskom kraji a okres Rožňava v Košickom kraji. Výstrahy platia predbežne do 20.00 h.

Už niekoľko dní má dominantný vplyv na počasie u nás tlaková výš, ktorá nielen na naše územie prináša ustálený a stabilný charakter počasia. Počas nasledujúceho týždňa nás však čaká o čosi horšie počasie. Bude viac oblačnosti a postupne aj zrážok.

Platia výstrahy

Tlaková výš by mala ovplyvňovať počasie na našom území aj nasledujúce dni a okolo nej bude do našej oblasti prúdiť teplejší vzduch. Čaká nás naďalej teplé počasie s teplotami, ktoré budú stúpať až nad hranicu +30 °C.

V pondelok 10. augusta bude horúco najmä na juhozápade Slovenska. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe s tým, že v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami.

Výstraha platí pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Krupina, Veľký Krtíš, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec a Trnava v čase od 13.00 do 18.00 h.

V týchto okresoch sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ dodali meteorológovia.

Búrky, vietor i krúpy

Od severovýchodu začne do našej oblasti zasahovať brázda nižšieho tlaku vzduchu, ktorá prinesie vlhkosť a teplý a vlhký vzduch sa tak začne lepšie labilizovať.

„Búrky sa na začiatku týždňa očakávajú predovšetkým na strednom a západnom Slovensku. Vznikať budú v horských oblastiach stredného Slovenska a v druhej polovici popoludnia a na večer sa očakávajú búrky aj v oblasti západného Slovenska,“ informuje portál iMeteo.sk.

Zatiaľ čo na strednom Slovensku sa očakávajú búrky sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami, tak na západe územia budú búrky intenzívnejšie a vyskytovať sa môže aj krupobitie, či silnejší vietor.

Intenzívnejšie búrky sa očakávajú predovšetkým v utorok na západe Slovenska. Pokojné počasie nás však nečaká ani nasledujúce dni a treba sa pripraviť na početnú búrkovú činnosť.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM