Zo Slovenska

Čakajú nás pre opičie kiahne OPATRENIA? Mikas hovorí: Nie je dôvod na PANIKU

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Čakajú nás pre opičie kiahne OPATRENIA? Mikas hovorí: Nie je dôvod na PANIKU
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

V prípade opičích kiahní, ktoré sa začali šíriť v Európe, nie je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa dôvod na paniku. Uviedol to vo štvrtok počas 13. ročníka Slovenského vakcinologického kongresu, ktorý sa v týchto dňoch koná v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách.

Potrebujeme opatrenia?

„Na Slovensku zatiaľ nebolo hlásené toto ochorenie v súvislosti s mini epidémiou v Anglicku. Samozrejme nemôžeme vylúčiť importované prípady a môžeme očakávať, že v najbližšom období sa takýto prípad objaví aj u nás,“ uviedol Mikas.

Zatiaľ podľa neho nie je potrebné pristúpiť k nejakým opatreniam ako napríklad pozastavenie letov z Afriky či iným celoplošným zákrokom. „Treba zvážiť opatrenia, adekvátne reagovať, to znamená zachytiť prípad, izolovať, dať do karantény a prípadne vyhľadať kontakty,“ poznamenal hlavný hygienik.

Usmernenia hygienika

Slovenskí epidemiológovia podľa neho v súčasnosti situáciu sledujú aj z medzinárodného hľadiska vďaka účinnému systému rýchleho varovania a reakcie v rámci Európskej komisie a členských štátov.

„Sme informovaní o týchto prípadoch, urobili sme určité opatrenia, vydali sme usmernenie Úradu verejného zdravotníctva, kde sú všetky náležitosti, týkajúce sa prevencie, diagnostiky, liečby a správania ľudí,“ dodal Mikas.

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM