han Zo Slovenska

Čaputová ČAKÁ na to, ako bude koalícia pokračovať: Problémy ľudí sú INÉ ako hádky politikov!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová očakáva, že najneskôr v piatok (26. 8.) predstavitelia koalície oznámia, ako budú pokračovať.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová ČAKÁ na to, ako bude koalícia pokračovať: Problémy ľudí sú INÉ ako hádky politikov!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Zdôraznila potrebu stabilnej vlády. V súvislosti s avizovanými demisiami ministrov SaS uviedla, že preferuje súčasné vymenovanie nových šéfov rezortov, nie dočasné poverenia.

Očakáva výsledok

Hlava štátu čakáva, že po piatkovom stretnutí bude známa ďalšia podoba vlády. „Následne by som sa mala ujať svojich ústavných právomocí, ktoré súvisia s prípadným podaním demisie, ak sa nenájde iné riešenie, a v rámci toho sa vyjadrím k celej situácii,“ uviedla. Zdôraznila, že uprednostňuje rovno vymenovanie nových ministrov, nie dočasné poverovanie.

„Aj o tom budem hovoriť s predsedom vlády,“ poznamenala.

Ako podotkla, problémy ľudí, ktorí žijú reálny život na Slovensku, sa odlišujú od toho, čo je dôvodom hádok politikov.

O spore

Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta.

SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu.

Premiér zvolal doteraz dve stretnutia koalície vo vládnom hoteli Bôrik, no riešenie koaličnej krízy nepriniesli. Predstavitelia koalície sa majú stretnúť aj koncom tohto týždňa.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM