han Politika

Čaputová, Heger aj Korčok VYPENILI: Fico a Smer pozvali na oslavy SNP Rusov s Bielorusmi!

Predstavitelia opozičného Smeru-SD si v pondelok vo Zvolene pripomenuli 78. výročie Slovenského národného povstania (SNP).

Ilustračný obrázok k článku Čaputová, Heger aj Korčok VYPENILI: Fico a Smer pozvali na oslavy SNP Rusov s Bielorusmi!
Zdroj: Facebook.com/SMER - SD

Vyzvali na to, aby si ľudia ctili svojich predkov a to, čo pre krajinu v rámci bojov proti fašizmu urobili. Nevyhli sa však ani kritike súčasnej vládnej garnitúry a situácii v krajine.

„Treba si uctievať SNP,“ odkázal líder Smeru Robert Fico. V úcte podľa neho treba mať všetkých tých, ktorí stáli za povstaním nielen politicky, ale aj tí, ktorí odišli bojovať do hôr.

Nemyslí si však, že odkaz účastníkov SNP sa podarilo naplniť. Krajina podľa neho nie je demokratická, nestojí na pluralizme politických strán a hovorí o snahe zmariť opäť referendum. Slovensko podľa neho nie je ani slobodné, keďže si nie každý môže povedať vlastný názor. Odmieta tiež, že by SR bolo suverénnym a zvrchovaným štátom, kde by sa občanom dobre žilo.

„Pre nezmyselné a nefunkčné sankcie sme vystavení najväčšiemu zdražovaniu,“ zdôraznil Fico.

Kritika vlády

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár označil SNP nielen za najväčšie povstanie národa proti fašizmu v Európe, ale pripomenul tiež položenie základov budúceho štátu SR. Podľa Ľuboša Blahu netreba zabúdať na to, že zásadnú úlohu pri SNP zohrali komunisti a že fašizmus v súčasnej vláde pretrváva, Richard Takáč podotkol, že mier pre krajinu pred 78 rokmi neprišiel zo západu, ale z východu.

Aj veľvyslanec Ruska

Čestným hosťom osláv SNP vo Zvolene, ktoré usporiadal Smer-SD, bol aj ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov. Ako rečník vystúpil tiež zástupca bieloruskej ambasády. Fico ich prítomnosť odôvodnil tým, že pozývali zástupcov krajín bývalého ZSSR, ale aj krajín, ktoré SNP podporovali. Okrem spomínaných dvoch sa údajne ostatní za neúčasť ospravedlnili.

Smer-SD zároveň skritizoval, že sa verejnosť nemohla zúčastniť na oslavách výročia SNP v Banskej Bystrici. Ku kritike sa pridali aj mimoparlamentné strany SNS a Hlas-SD.

„Ak nechceme, aby sa neopakovali dejiny v ich tragickej podobe, už nikdy nedovoľme politikom, aby si sprivatizovali oslavy SNP,“ uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini na sociálnej sieti.

Odkaz Korčoka

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR bude v utorok (30. 8.) tlmočiť ruskému veľvyslancovi na Slovensku Igorovi Bratčikovi protest za to, že verejne podporil stranu Smer-SD. Na sociálnej sieti o tom informuje šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Odsúdil zároveň rozhodnutie opozičnej strany pozvať ruského veľvyslanca na podujatie pri príležitosti 78. výročia SNP, ktoré Smer-SD zorganizoval v pondelok vo Zvolene.

„Ruskému veľvyslancovi bude zajtra tlmočený protest za to, že verejne podporil stranu, ktorá otvorene spolupracuje s extrémistami, ktorí sa otvorene prihlásili k slovenskému štátu, nikdy sa nedištancovali od holokaustu a na oslavy SNP vyvesili čierne vlajky. Toto konanie ruského diplomata je absolútne proti základným zásadám nezasahovania zahraničného diplomata do vnútornej politiky na Slovensku,“ zdôraznil Korčok.

„Je nehorázne, že smeráci sa ako jeden muž postavili za oficiálneho predstaviteľa štátu, ktorý vedie brutálnu vojnu proti nášmu susedovi a pošliapali tak aj pamiatku tých, ktorí položili život za našu slobodu a bojovali na správnej strane v SNP,“ odkázal Korčok.

Pridali sa ďalší

Pozvanie ruského veľvyslanca skritizovala aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Smer-SD tým podľa nej zneuctil pamiatku hrdinov SNP. „Pozvať na oslavy SNP zástupcu Ruska, ktoré zabíja nevinných a ničí slobodu, je hanbou,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Niektorí politici zneužívajú ťažké postavenie občanov a budujú v nich extrémizmus. Upozornil na to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. V súčasnosti je podľa neho treba zabojovať o to, aby fašizmus už nikdy nemal priestor v spoločnosti. Vyzdvihol tiež hrdinstvo účastníkov SNP.

„Nesme každý deň odkaz SNP a premieňajme Slovensko na krajinu odvahy, spolupráce a prosperity rovnako, ako to robili účastníci Slovenského národného povstania,“ skonštatoval premiér.

Odkaz SNP znie podľa neho v kontexte s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine živšie. „Tak, ako účastníci SNP nechceli žiť vo svete, ktorý pripravovali nacisti, ani my nechceme žiť vo svete, o ktorý sa usiluje ruský prezident,“ upozornil.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM