Zo Slovenska

Čaputová: Potvrdzuje sa, že podozrenia, o ktorých písal Kuciak, boli pravdivé

Udalosti posledných mesiacov potvrdzujú, že podozrenia, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak, boli pravdivé.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá si v nedeľu na bratislavskom Námestí SNP uctila pamiatku Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Nebola to náhoda…

Hlava štátu verí, že v najbližších mesiacoch sa dočkáme odsúdenia objednávateľov vraždy. Považuje to za potrebné pre nastolenie spravodlivosti na Slovensku.

„Sú to tri roky od tragickej udalosti, ktorá sa stala v histórii mementom. Od začiatku bolo jasné, že ich smrť nie je náhodná a že úzko súvisí s investigatívnou prácou Jána Kuciaka. Udalosti posledných mesiacov potvrdzujú, že to, o čom písal, boli pravdivé podozrenia. Dnes už vieme a poznáme tváre vykonávateľov vraždy, ale pre spravodlivosť na Slovensku je veľmi potrebné, aby boli odsúdení aj objednávatelia tejto vraždy, a veľmi dúfam, že v najbližších mesiacoch sa toho dočkáme. Venujme, prosím, dnes večer minútou ticha spomienku Jánovi a Martine,“ povedala pred novinármi Čaputová.

Riskantná práca

Práca Kuciaka a jeho smrť nám podľa prezidentky pripomína, aká dôležitá a zároveň riskantná je práca novinárov. „Mnohí čelili a, žiaľ, aj v súčasnosti čelia útokom, vyhrážkam a sledovaniu. Riskujú, aby nám všetkým priniesli informácie, sú vystavovaní hrubosti, aby zistili pravdu. Rovnako ako každá iná verejná služba, ak sa robí poctivo, je vecou presvedčenia a poslania. Úlohou nás politikov je urobiť všetko pre to, aby sa príbeh Jána už nikdy nezopakoval,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Pripomenula tiež, že zmena, pre ktorú Kuciak riskoval svoj život a ktorú po jeho smrti verejnosť žiadala, bola aj spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, slušnosť v politike, zodpovedný výkon verejnej moci. „Nezabúdajme a myslime na to každý deň, nielen pri spomienke na túto tragédiu,“ upozornila.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM