Aktualizované ELA Kultúra

Tri roky po vražde: Na Jána a Martinu budú spomínať aj na on-line koncerte i zhromaždení

On-line koncert so začiatkom o 20.00 h sa uskutoční v spolupráci s Klubom pod lampou. Streamovaný bude live na sociálnych sieťach organizátorov.

Ilustračný obrázok k článku Tri roky po vražde: Na Jána a Martinu budú spomínať aj na on-line koncerte i zhromaždení
Zdroj: Rastislav Búgel

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie pripravil na nedeľu on-line koncert Memento venovaný Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej.

Radi skoro zabúdame?

Na spomienkovom podujatí zaznejú diela Johanna Sebastiana Bacha, Igora Stravinského, Paula Hindemitha, Astora Piazzollu či rómskej ľudovej piesne.

Súčasťou on-line koncertu bude aj skladba slovenského skladateľa Martina Burlasa Black Swan, ktorá vznikla ako reakcia na nešťastnú udalosť a je venovaná zavraždeným snúbencom.

„Pred tromi rokmi zavraždili mladého novinára Jána a jeho snúbenicu Martinu. Na Slovensku radi skoro zabúdame, príliš skoro. My však nechceme zabudnúť, lebo na túto tragédiu zabudnúť nemožno,“ uviedol k podujatiu violončelista a riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták.

Ďalej poznamenal, že mnohé kauzy, o ktorých Ján Kuciak písal, sa teraz vyšetrujú: „Zmárnené životy to však nevráti. Hudbou chceme poďakovať, vyjadriť spolupatričnosť s rodinami obidvoch mladých ľudí a dať najavo, že nezabudneme na deň, ktorý na Slovensku ostane už navždy ‚mementom‘.“

On-line koncert so začiatkom o 20.00 h sa uskutoční v spolupráci s Klubom pod lampou. Streamovaný bude live na sociálnych sieťach organizátorov.

On-line zhromaždenie

Iniciatíva Za slušné Slovensko pripravila na 17:30 h. online zhromaždenie – 3 roky bez Jána a Martiny.

„Hlavným a kľúčovým odkazom bude práve spomienka na Jána a Martinu, na Jánovu prácu a dôležitosť slobodnej žurnalistiky v demokracii,“ uviedli organizátori.

V streamovom vysielaní vystúpi otec Jána Kuciaka, Jozef Kuciak, mama Martiny Kušnírovej, Zlatica Kušnírová, herečka Zuzana Kronerová, novinárky Pavla Holcová a Zuzana Petková, duchovný kazateľ Daniel Pastirčák, vedec Pavol Čekan či analytik a organizátor zhromaždení Za slušné Slovensko Pavol Koprda.

Počas nasledujúceho týždňa plánuje iniciatíva rovnako online aktivity v rámci Týždňa Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Hľadali pravdu

Ján Kuciak a Martina Kušnírová sa stali symbolom boja proti korupcii, apelom na ochranu slobodnej žurnalistiky a až do svojej smrti neúnavne hľadali pravdu.

V predvečer tretieho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to vyhlásil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

„Ján a Martina zmenili Slovensko. Títo mladí ľudia sa stali symbolom boja proti korupcii a súčasne apelom na ochranu slobodnej žurnalistiky. Nebáli sa nastavovať moci kritické zrkadlo a až do svojej tragickej smrti neúnavne hľadali pravdu,“ skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Pripomenul, že Slovenská republika sa ako člen Koalície pre slobodu médií zaviazala k aktívnej podpore a ochrane novinárov a pracovníkov médií. „Ochrana novinárov je kľúčová v každej demokratickej spoločnosti a vražda týchto dvoch mladých ľudí nám to nemilosrdne pripomína,“ uzavrel Korčok.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM