han Zo Slovenska

Čaputová si uctila vojnových veteránov: Hľadajme to, čo nás spája, nie čo nás rozdeľuje!

O mier alebo zmier sa musíme usilovať v každej dobe. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo štvrtok pri príležitosti Dňa vojnových veteránov, ktorý si pripomenula na vojnovom cintoríne v bratislavskej Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová si uctila vojnových veteránov: Hľadajme to, čo nás spája, nie čo nás rozdeľuje!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Mier nie je samozrejmosť. O mier alebo zmier sa musíme usilovať v každej dobe. Aj v dobe, ktorá je ťažká a prežívame rôzne krízy. Aj preto treba, aby sme aj v týchto ťažkých časoch hľadali viac to, čo nás spája, než to, čo nás rozdeľuje,“ vyhlásila prezidentka.

Majú svoj deň

Ľudia na celom svete si 11. novembra pripomínajú vojnových veteránov. V tento deň v roku 1918, teda 11. 11. presne o 11.11 h, zaznela pri podpise prímeria symbolicky posledná salva, ktorá ukončila prvú svetovú vojnu.

Symbolom veteránov sa stal kvet vlčieho maku. Červené kvety totiž pokrývali hroby padlých vojakov na západnom fronte.

Práve preto sa v niektorých krajinách nazýva Deň vojnových veteránov aj Dňom červených makov a pripnutím symbolického kvetu si ľudia pripomínajú hrdinstvo vojakov a vzdávajú im úctu.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM