Zo Slovenska

Na covid zomierajú stovky ľudí: Situácia je vážna, ale my to ZVLÁDNEME, odkázal premiér

Vláda odklepla balík nových opatrení. Reaguje tak na alarmujúcu pandemickú situáciu.

Zdroj: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval nezaočkovaných ľudí, aby sa poradili so svojim lekárom a ak môžu, dali sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Vyzval tiež ľudí, aby sa správali zodpovedne.

Uviedol to na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády, ktorá sa zaoberala sprísnením a aktualizovaním pandemických pravidiel. K výzve nezaočkovaným sa pridala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Predseda vlády poukázal na to, že epidemiologická situácia na Slovensku je vážna. Je však presvedčený, že Slovensko ju zvládne.

„Musíme ju zvládnuť a my ju aj zvládneme,“ ubezpečil premiér.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) zdôraznil dominantný podiel nezaočkovaných pri hospitalizáciách pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19.

„Vzhľadom na to, aké máme štatistiky, naďalej 700 000 osôb nad 50 rokov máme nezaočkovaných, tento fakt môže mať na šírenie koronavírusu fatálne následky,“ upozornil.

Nezmyselné útoky

Na zhoršovaní pandemických čísel sa podľa premiéra výrazne podpisuje nízka zaočkovanosť i nedostatočná zodpovednosť. Poukázal i na to, že nové pravidlá nevyhnutne odpovedajú na fakt, že tí, ktorí sa starajú o kontrolu opatrení a zvládanie pandémie, sú často nezmyselne a neodpustiteľne napádaní.

„Aj preto sprísňujeme pravidlá,“ zdôraznil Heger upozorňujúc, že nové nastavenie je nevyhnutné aj z hľadiska ekonomiky.

Kolíková zároveň zdôraznila, že legislatívne úpravy a sprísnenie sankcií smerujú k zvýšeniu ochrany zdravotníkov, rovnako tak má legislatívny rámec umožniť kompetenciu zamestnávateľov pristúpiť k zabezpečeniu oparení, ktoré zamedzia šíreniu vírusu.

Prečítajte si tiež

Hrozivá prognóza

Krátkodobé prognózy hovoria, že do dvoch týždňov bude v slovenských nemocniciach 3 000 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 300 si bude vyžadovať podporu umelej ventilácie. Po rokovaní vlády to vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) s tým, že ak tento rast nezastavíme, prekročíme maximá z druhej vlny pandémie.

To podľa ministra bude viesť k výraznému obmedzeniu až zastaveniu bielej medicíny a k sekundárnym stratám na životoch z nevykonávania zdravotnej starostlivosti.

Na ochorenie COVID-19 zomiera na Slovensku aktuálne týždenne 200 ľudí. Vyhlásil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. V súčasnosti je s ochorením hospitalizovaných 2 400 pacientov a z nich viac ako 200 si vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Lokálne maximá podľa ministra hlásia v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji, pričom viaceré nemocnice už prekonali kapacity v porovnaní s druhou vlnou pandémie. Opatrenia z COVID automatu nie sú podľa ministra dodržiavané, nevylučuje preto ešte ich ďalšie sprísnenie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM