Aktualizované han Politika

Čaputovej ultimátum poslancom končí: Predčasné voľby budú na JESEŇ! Tu je TERMÍN volieb

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dala dočasnej vláde jasné ultimátum ohľadom predčasných volieb a ďalšieho fungovania vlády. To vyprší dnes, čiže posledný januárový deň.

Ilustračný obrázok k článku Čaputovej ultimátum poslancom končí: Predčasné voľby budú na JESEŇ! Tu je TERMÍN volieb
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci dnes popoludní po 17.00 h rozhodli o termíne predčasných volieb. Koalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia s termínom volieb 30. septembra. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD navrhli termín na 24. júna a Smer-SD už na 27. mája.

Za máj bolo zo 146 poslancov 75, za júnový termín bolo za 75 poslancov. Za 30. september bolo 92 poslancov.

Vyplýva to z uznesenia o skrátení volebného obdobia, ktoré poslanci odsúhlasili v utorkovom hlasovaní. Predseda parlamentu má podľa uznesenia vyhlásiť parlamentné voľby najskôr 130 a najneskôr 110 dní pred ich konaním.

Na termíne 30. september sa dohodli strany bývalej koalície OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Poslanci Smeru-SD navrhovali termín volieb 27. mája, poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD zase 24. jún. Ani jeden z týchto dvoch návrhov nezískal dostatočnú podporu poslancov. Hnutie Sme rodina avizovalo, že podporí aj tieto termíny.

Na prijatie uznesenia bolo treba zmeniť Ústavu SR. To sa podarilo minulý týždeň. Nová úprava hovorí, že skrátiť volebné obdobie parlamentu je možné uznesením, na ktorého schválenie treba aspoň 90 hlasov poslancov.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM