MI Zo Slovenska

Časť Matovičovho balíčka zaplatíte VY! Samosprávy chcú zvyšovať dane

Koalícia tvrdí, že balíčkom za 500 miliónov eur chce plniť sľuby voličom a pomáhať ľuďom. Podľa kritikov však vo výsledku zostane občanom menej peňazí ako pred tým.

Ilustračný obrázok k článku Časť Matovičovho balíčka zaplatíte VY! Samosprávy chcú zvyšovať dane
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Súčasťou sociálneho balíčka Matovičovej vlády za 500 miliónov eur je zrušenie školských obedov zadarmo. Rodičia majú namiesto toho dostať dvojnásobný daňový bonus na dieťa do 15 rokov. Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčány pre Dnes.24 hovorí, že to všetko majú v skutočnosti zaplatiť samosprávy, ktoré na to nemajú peniaze.

Koalícia sa chváli, mestá platia

Mestá a obce žijú predovšetkým z daní fyzických osôb. Preto vždy, keď ľudia z rôznych dôvodov odvádzajú nižšie dane, mestá finančne krvácajú. Tento rok to majú ťažké kvôli koronakríze, ktorá ich pripraví o desiatky miliónov eur, keďže mnohým ľuďom sa znížili príjmy, alebo prišli o prácu.

Teraz samosprávam zavarila aj koalícia svojim sociálnym balíčkom. „Zrušenie obedov zadarmo a ich nahradenie zdvojnásobením daňového bonusu pre rodičov detí do 15 rokov bude znamenať, že toto opatrenie v plnom rozsahu zaplatia samosprávy. Dokonca viackrát,“ uviedol podpredseda ZMOSu Jozef Turčány pre Dnes.24.

Turčány vysvetľuje, že mestá a obce tým pádom prídu o štátnu dotáciu na stravovanie detí vo výške 100 miliónov eur. A dvojnásobný daňový bonus ešte k tomu zníži samosprávne príjmy tiež o zhruba 100 miliónov.

Čierny Peter napokon zrejme zostane v rukách občanov, ktorým chcela koalícia pomôcť: „Tento výpadok si bude musieť samospráva vykryť len zvýšením miestnych daní od vlastných občanov a zvýšením poplatkov za stravovanie od rodičov,“ hovorí Turčány.

Kto zaplatí autobusy zadarmo?

Otázne tiež zostáva, ako to napokon bude s avizovanými autobusmi zadarmo. Matovičova vláda totiž sľubuje niečo, čo majú vo svojej kompetencii opäť samosprávy. „Ak na 13. dôchodky pôjde 300 miliónov eur, tak v predstavenom balíku zostáva málo peňazí na to, aby takéto niečo mohli zaplatiť,“ hovorí bývalý dlhoročný žilinský župan a dnes poslanec Smeru Juraj Blanár.

Opozičný poslanec dokonca zvolil ostré slová, keď vyhlásil, že podľa neho Matovičova vláda oklamala samosprávy. „V predstavenom balíku za 500 miliónov eur sa táto suma určite nenachádza. Pochybujem, že to samosprávy utiahnu,“ dodal Blanár.

Združenie miest a obcí Slovenska potvrdilo, že očakáva od vlády patričnú finančnú injekciu, ak majú byť autobusy zadarmo. Koľko to však bude, zatiaľ nevedia povedať.

Koalícia akýkoľvek pesimizmus odmieta. Minister financií Eduard Heger uviedol, že všetky opatrenia majú veľmi dobre spočítané a dokážu ich pokryť vďaka šetreniu na výdavkoch štátu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM