MI Zo Slovenska

KONIEC obedov zadarmo, NOVÉ zmeny pri cestovaní, liekoch a 13. dôchodky

Autobusy zadarmo v rozšírenej podobe, vyšší daňový bonus na dieťa či dotované doplatky za lieky.

Ilustračný obrázok k článku KONIEC obedov zadarmo, NOVÉ zmeny pri cestovaní, liekoch a 13. dôchodky
Zdroj: TASR

To všetko obsahuje balík za 500 miliónov eur, ktorý koalícia predstavila s heslom Plníme sľuby, pomáhame ľuďom.

Hoci Slovensko je na prahu najväčšej hospodárskej krízy za uplynulých sto rokov, vládna koalícia pripravila po vzore Smeru vlastný sociálny balíček. Tvrdí však, že peniaze na tieto opatrenia získa tým, že ušetrí sama na sebe. Na ministerstvách si znížia platy.

Autobusy zadarmo

K vlakom zadarmo sa majú pridať aj bezplatné prímestské a MHD autobusy pre deti, študentov, dôchodcov a ZŤP. Túto vymoženosť si dočasne užívali už počas koronakrízy obyvatelia niektorých miest. Teraz by sa mala zaviesť natrvalo.

„Chceme sanovať problémy tam, kde nemajú koľajnice, ako napríklad v Námestove. Tam vlaky zadarmo využívať nemohli. Chceme tak napraviť krivdu. Je to konkrétna pomoc pre ľudí, ktorú určite v ťažkej dobe využijú,“ uviedol premiér Igor Matovič.

Obedy zadarmo sa zrušia

Dôchodcovia, deti do šesť rokov a ZŤP by mali ušetriť aj v lekárni. Vláda im bude dotovať doplatky za lieky. Toto opatrenie predstavil Boris Kollár ako splnenie jedného z hlavných predvolebných sľubov jeho strany Sme rodina.

Richard Sulík zasa oznámil zrušenie súčasného systému školských obedov zadarmo. „Už pred voľbami sme hovorili, že tento systém je zlý, deti si často ten obed nevyzdvihnú a chceme to vylepšiť,“ uviedol predseda SaS.

„Obedy zadarmo zostanú pre deti zo sociálne slabých rodín a pre deti, ktorých rodičia sú nezamestnaní. Budú stáť len jeden cent,“ dodal Sulík.

Rodičia ako kompenzáciu za opätovné spoplatnenie školských obedov dostanú dvojnásobný daňový bonus na dieťa do veku 15 rokov.

„Zaviazali sme sa, že budeme cielene pomáhať osamelým rodičom a rodinám na hranici chudoby. Preto sme presadili zdvojnásobenie daňového bonusu. Rodič tak dostane o 273 eur ročne viac na jedno dieťa,“ uviedla Veronika Remišová zo strany Za ľudí.

Dôchodcovia i tehotné si polepšia

Koaliční lídri tiež prezradili, ako sa bude tento rok vyplácať 13. dôchodok. Podľa ministra práce Milana Krajniaka dostanú seniori dvojnásobok toho, čo kedy na Vianoce od štátu dostali.

„Trinásty dôchodok dostane o 164-tisíc seniorov viac a bude to stáť o 154 miliónov eur viac. Ale nedostanú ho všetci rovnako. Kto má 214 eur dôchodok, dostane 300 eur. Kto poberá penziu 500 eur, dostane najnižší príspevok 197 eur,“ uviedol minister práce.

Premiér Igor Matovič priznal, že nemá zmysel zakazovať interrupcie v čase otvorených hraníc. Preto chce koalícia motivovať ženy donosiť dieťa peniazmi. „Môžeme pomôcť matkám od 4. mesiaca tehotenstva mesačným príspevkom 200 eur. Môžu to využiť na kompenzáciu stratu príjmu, nákup vitamínov, či iných potrieb,“ uviedol premiér.

Koaliční lídri zdôraznili, že 500 miliónov eur na tieto patrenia chcú nájsť u seba. Na ministerstvách by sa malo ušetriť desať percent na platoch a desať percent na nákupoch tovarov a služieb. Všetky navrhované zmeny by mali platiť od januára.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM