Zo zahraničia

Časť ruských vojakov sa od ukrajinských hraníc vracia na základne. Čo je dôvod?

Rusko tvrdenia o príprave invázie odmieta a tvrdí, že pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu.

Ilustračný obrázok k článku Časť ruských vojakov sa od ukrajinských hraníc vracia na základne. Čo je dôvod?
Zdroj: TASR/AP

Časť ruských vojenských síl rozmiestnených v blízkosti ukrajinských hraníc sa vracia na svoje domovské základne. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Splnené úlohy

„Jednotky z Južného a Západného vojenského okruhu po splnení svojich úloh začali nastupovať do (prostriedkov) železničnej a cestnej dopravy a dnes sa začnú presúvať na svoje vojenské základne,“ povedal v Moskve hovorca rezortu obrany Igor Konašenkov, ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

Konašenkov dodal, že ostatné jednotky – „prakticky všetky vojenské okruhy, flotily a výsadkové sily“ – pokračujú v cvičeniach vo viacerých oblastiach.

Uviedol, že vojaci Východného vojenského okruhu a výsadkové sily zapojené do cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022 v spolupráci s bieloruskými ozbrojenými silami nacvičujú odrazenie agresie proti zväzovému štátu.

Séria cvičení

„V operačne dôležitých oblastiach (tzv.) svetového oceánu a vo vodách morí susediacich s územím Ruska prebieha séria námorných cvičení zahŕňajúcich lode, ponorky a námorné letectvo,“ dodal Konašenkov.

Zopakoval, že po skončení cvičení sa tieto jednotky vrátia do miest stálej dislokácie.

Podľa agentúry TASS Konašenkov informoval, že poslednú etapu rusko-bieloruských cvičení Spojenecké odhodlanie 2022 budú monitorovať vojenskí pridelenci veľvyslanectiev cudzích štátov akreditovaných v Bielorusku.

Západ, ale najmä USA, už týždne upozorňujú, že Rusko by mohlo napadnúť Ukrajinu, keďže v blízkosti jej hraníc sústredilo vyše 100-tisíc vojakov a v posledných dňoch vykonáva v južnom Bielorusku spoločné cvičenie s tamojšou armádou.

Rusko tvrdenia o príprave invázie odmieta a tvrdí, že pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné záruky, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Severoatlantickej aliancie.

Prezident vyzýva na návrat

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval podnikateľov a politikov, ktorí v uplynulých dňoch odcestovali z Ukrajiny, aby sa do 24 hodín vrátili.

Podľa spravodajského webu Meduza.io to Zelenskyj – aj v mene parlamentu a vlády – vyhlásil v pondelok v Kyjeve na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Z jeho slov vyplynulo, že čas ohrozenia Ukrajiny by sa mal stať dôležitým okamihom, keď sa zjednotí celý ukrajinský národ.

Dodal, že v prípade, že jeho výzva adresovaná podnikateľom a politikom zostane nevypočutá, „my všetci, ako krajina, ako (jej) vedenie, budeme musieť vyvodiť vážne závery“. „Verte mi, určite ich urobíme,“ vyhlásil.

Podľa Zelenského len 13. februára odletelo z Ukrajiny 30 charterových letov. „Myslím si, že (na Ukrajine) zostávajú tí spoľahliví. Zostávajú tu občania Ukrajiny a im všetkým sa chcem poďakovať,“ uviedol Zelenskyj.

Spresnil, že jeho vlastná rodina zostáva na Ukrajine a nechystá sa ju opustiť.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM