ELA Zo Slovenska

Časti Slovenska sú POD VODOU: Môže za to intenzívny lejak. Situácia sa ešte bude ZHORŠOVAŤ

Vplyvom výdatných zrážok začínajú stúpať vodné toky, ktoré už začínajú dosahovať úrovne povodňovej aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Časti Slovenska sú POD VODOU: Môže za to intenzívny lejak. Situácia sa ešte bude ZHORŠOVAŤ
Zdroj: TASR/František Iván

Intenzívne zrážky už od rána sužujú predovšetkým západné a stredné Slovensko. Najpokojnejšia situácia je na východe kde zatiaľ spadlo len niekoľko milimetrov. Na západe však evidujeme desiatky milimetrov zrážok, informuje iMeteo.sk.

Výdatný lejak

„Najviac zrážok spadlo na Hornom Ponitrí, v okrese Bánovce nad Bebravou a Prievidza, kde už niekoľko hodín výdatne prší. Najviac zrážok spadlo v Nitrianskom Rudne a to 51,6 mm. Druhý najvyšší úhrn evidujú zrážkomery SHMÚ v Čiernej Lehote, kde spadlo 49,0 mm a vo Valaskej Belej, kde spadlo 45,1 mm,“ dodáva iMeteo.sk.

Desiatky milimetrov zrážok však spadli prakticky v celkom Trenčianskom kraji a na západe Banskobystric­kého kraja.

Podľa aktuálnych predikcií by malo pršať ešte niekoľko hodín, čo situáciu zhorší. Zrážky začnú od západu ustávať až v priebehu ranných hodín a až následne sa začne situácia stabilizovať.

Vylievajú sa vodné toky

Aktuálne najhoršia situácia je v oblasti Prievidze, kde sa rozvodnilo už niekoľko tokov. Najhoršia situácia je v Novákoch na Lehotskom potoku, ktorý dosahuje úroveň 3. povodňového stupňa. Jeho hladina ešte ráno dosahovala 31 cm, no aktuálne stúpa až k dvom metrom.

2. povodňový stupeň však evidujú aj na toku Nitra, či Handlovka a to hneď na niekoľkých profiloch. Tieto toky naďalej prudko stúpajú a rastú k tretiemu povodňovému stupňu.

„Na ostatných tokoch Slovenska, s výnimkou juhovýchodu, kde už niekoľko dní platia povodňové stupne na rieke Latorica a Bodrog, zatiaľ vodné hladiny nedosahujú úrovne povodňových stupňov, avšak keďže zrážky budú pokračovať, tak treba na celom území počítať s rastom vodných tokov,“ dodáva iMeteo.

Sneženie aj vietor

Výstraha pred snežením platí v Žilinskom kraji a v okolí, ale aj v okresoch Humenné a Snina na východe územia. V severných oblastiach sa môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje.

Výstraha pred vetrom platí do piatkových ranných hodín pre Bratislavský kraj a okresy Brezno, Myjava, Senica, Skalica, Trnava, Poprad, Námestovo a Tvrdošín. Vietor môže ojedinele v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu. Pred silným vetrom varuje SHMÚ aj na horách.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM