ELA Zo zahraničia

Orkán Zoltán už má prvú obeť: V Česku ZABIL muža!

Českú republiku zasiahol silný vietor, ktorý pácha škody. Dokonca si vyžiadal už aj jednu obeť.

Ilustračný obrázok k článku Orkán Zoltán už má prvú obeť: V Česku ZABIL muža!
Zdroj: HZS Libereckého kraje

Tlaková níž Zoltán vystrája aj u susedov v Česku. Silný vietor láme najmä stromy. Jeden zasiahol aj vodiča auta, ktorý neprežil.

Len v Stredočeskom kraji hasiči evidujú od polnoci do štvrtkového poludnia 51 výjazdov. „Najčastejšie išlo o odstránenie popadaných stromov a ich odstránenie z komunikácii," informovali na sociálnej sieti X stredočeskí hasiči.

Vo štvrtok popoludní sa v obci Skalka na Havlíčkobrodsku skončila nehoda tragicky, informuje iMeteo.sk. V lesnom úseku na prechádzajúce auto spadol strom.

Počasie si vyžiadalo prvú obeť

„Vodič vozidla utrpel ťažké zranenia, ktorým na mieste podľahol," informovala policajná hovorkyňa Michaela Lébrová. Cesta je v mieste udalosti neprejazdná.

Zvýšený počet výjazdov hlásia hasiči aj v Královohradeckom kraji, a to až 34. Aj tu je to v dôsledku popadaných stromov na cestách.

„V Špindlerovom Mlyne sme zasahovali pri páde vysokého napätia. Pribúda tiež mnoho technických udalostí v súvislosti so zdvíhajúcou sa hladinou vodných tokov. Najviac zasiahnutou oblasťou je Trutnovsko," uviedli hasiči.

Výstrahy na Slovensku

Najmä v severných oblastiach Slovenska naďalej platí výstraha pred snežením i tvorbou snehových jazykov či závejov. V niektorých oblastiach sa môže vyskytovať silný vietor.

Pred dažďom varujú meteorológovia v okresoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. Pre Prievidzu vydali tiež výstrahu tretieho stupňa pred povodňami. Pre Michalovce platí hydrologická výstraha druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstraha pred snežením platí v Žilinskom kraji a v okolí, ale aj v okresoch Humenné a Snina na východe územia. V severných oblastiach sa môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje.

Výstraha pred vetrom platí do piatkových ranných hodín pre Bratislavský kraj a okresy Brezno, Myjava, Senica, Skalica, Trnava, Poprad, Námestovo a Tvrdošín. Vietor môže ojedinele v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu. Pred silným vetrom varuje SHMÚ aj na horách.

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM