Rastislav Búgel Zo zahraničia

Celá krajina je v strehu! Do Česka prenikol jeden z NAJNÁKAZLIVEJŠÍCH variantov covidu

Zdá sa, že koronavírusu sme sa ani zďaleka nezbavili. Česko hlási nepríjemné správy.

Ilustračný obrázok k článku Celá krajina je v strehu! Do Česka prenikol jeden z NAJNÁKAZLIVEJŠÍCH variantov covidu
Zdroj: Pexels.com

Koronavírus u našich západných susedov zmutoval do jedného z najnákazlivejších subvariantov, ktorý sme doteraz poznali. Informoval o tom český minister zdravotníctva Vlastimil Válek.

Ako píše portál tn.cz, tento variant sa už šíri Českom.

Minister odporúča očkovanie

Minister vyzval verejnosť, aby sa nechala očkovať. „Nezabránite tomu, že nechytíte ten vírus, ktorý sa dnes dostáva do jedného z najviac nákazlivých subvariantov. Zabránite ale vážnemu priebehu ochorenia,“ upozornil Válek, podľa ktorého je riziko nákazy novým subvariantom „veľmi, veľmi vysoké“.

Chráňte sa!

Aj napriek šíreniu extrémne nákazlivého variantu tamojšie ministerstvo zatiaľ neuvažuje o zavedení plošných obmedzení. Hlavná hygienička Pavla Svrčinová ale ľuďom odporučila, aby zvážili, či „pristúpia ku svojej vlastnej ochrane.“

Pripomenula, že chrániť sa je možné nosením respirátora, vyhýbaním sa preplneným miestam, akými sú napríklad obchody či dopravné prostriedky. Zároveň vyzvala, že ak má človek príznaky respiračného ochorenia, mal by zostať doma.

Hygienička odporúča zvýšiť príjem zeleniny a ovocia. „A samozrejme pestrú stravu tak ako behom celého roka. A dostatočný pitný režim,“ doplnila.

Riaditeľka Státního zdravotního ústavu Barbara Macková očakáva, že počet pozitívnych pacientov začne pribúdať. „V nasledujúcich týždňoch chorobnosť porastie. Aj keď bude výskyt respiračných nákaz narastať, stále sa pohybujeme pod hranicou epidemiologického prahu,“ dodala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM