TOS Zo zahraničia

Nebezpečný vírus zabil medveďa: Blíži sa jedna z najväčších ekologických katastrof?!

Sotva sme sa spamätali z pandémie COVID-19 a svetu hrozí ďalšie veľké nebezpečenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečný vírus zabil medveďa: Blíži sa jedna z najväčších ekologických katastrof?!
Zdroj: Unsplash.com

Zahraničné médiá informujú o rýchlo sa šíriacom víruse H5N1, resp. o vtáčej chrípke. Vedci na Aljaške uviedli, že v polovici decembra tam zabil veľkého ľadového medveďa.

Dôvod? Pravdepodobne uchmatol mŕtveho alebo skonávajúceho nakazeného vtáka. Uhynutých bielych medveďov by mohlo byť už v danej oblasti aj viac, ale žijú ďaleko od ľudských obydlí a je preto ťažké určiť skutočný počet.

Ľadové medvede sú pritom na červenom zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody.

Už to nie je len choroba hydiny

Súčasná epidé­mia vysokoinfek­čného variantu H5N1 trvá od roku 2021, pričom spôsobila smrť miliónov divokých vtákov, ale aj tisícov cicavcov. Doplatili na neho už aj líšky, orly skalné či medvede hnedé.

„Už to nie je len choroba hydiny,“  poznamenala pre britský The Guardian Diana Bell, emeritná profesorka biológie ochrany prírody s tým, že ľudia začnú vnímať tento problém až vo chvíli, keď na následky vírusu zomrie veľké zviera, ako v tomto prípade ľadový medveď.

Ekologická katastrofa pred nami?

Už v novembri britskí vedci upozorňovali, že vtáčia chrípka môže priniesť jednu z najväčších ekologických katastrof súčasnosti, ak sa dostane k odľahlým populáciám tučniakov.

„Neveští to nič dobré. Aj skoršia analýza naznačovala zvýšené riziko, že vysoko nákazlivá vtáčia chrípka sa vyskytne u antarktických druhov v rokoch 2023 alebo 2024 v regióne Antarktického polostrova. Presne toto teraz pozorujeme,“ upozornila odborníčka Meagan Dewar zo Scientific Committee on Antarktic Research, autorka štúdie o šírení tohto vírusu.

Ohrozené sú podľa vedcov viaceré živočíšne druhy.

Ekosystémy v polárnych oblastiach sú obzvlášť citlivé na vtáčiu chrípku. Žije tam mnoho zvierat, ktoré sa nikde inde na svete nenachádzajú a ktoré nikdy neboli vystavené podobným vírusom.

Vtáčia chrípka a ľudia

Keď sa pýtate na možný prenos H5N1 na človeka, ide zatiaľ o zriedkavé prípady. Navyše, ak sa infekcia na ľudí aj prenesie, ochorenie býva mierne.

Napriek tomu v septembri 2023 médiá v tejto súvislosti informovali o smrti 68-ročného Číňana, ktorý bol v kontakte s nakazenou hydinou.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM