Zo zahraničia

Celebrity v peňaženke? Z eurobankoviek sa na nás budú dívať tváre slávnych Európanov

Návrhy, ktoré vypracuje skupina expertov, sa predložia európskym občanom na konzultáciu.

Ilustračný obrázok k článku Celebrity v peňaženke? Z eurobankoviek sa na nás budú dívať tváre slávnych Európanov
Zdroj: TASR

Európsky systém centrálnych bánk zvažuje, že pri príležitosti 20. výročia zavedenia eurobankoviek do obehu, ktoré pripadne na 1. januára 2022, rozhodne o možnosti zobraziť tváre známych Európanov na bankovkách spoločnej európskej meny. Vydanie nových eurobankoviek však niekoľko rokov zrejme potrvá, uviedol v pondelok belgický denník Les Echos.

20 rokov

Eurosystém, čiže Európsky systém centrálnych bánk, sa skladá z Európskej centrálnej banky (ECB) a centrálnych bánk členských štátov eurozóny.

Pri príležitosti 20. výročia zavedenia prvých eurobankoviek do obehu Eurosystém zvažuje zobrazenie tvárí slávnych Európanov na bankovkách, ktoré v súčasnosti platia v 19 členských krajinách eurobloku a ďalších šiestich krajinách mimo EÚ.

Mohli by sa na nich objaviť aj známe kultúre pamiatky Európy.

Návrhy, ktoré vypracuje skupina expertov, sa predložia európskym občanom na konzultáciu. Túto novinku bude musieť schváliť aj Rada guvernérov ECB.

Vzhľadom na časy potrebný na odobrenie nových návrhov a na výrobu bankoviek je viac ako pravdepodobné, že nové eurobankovky uzrú svetlo sveta až o niekoľko rokov.

Jediná mena na svete

Euro je v súčasnosti jedinou menou na svete, ktorá na svojich bankovkách nezobrazuje známe osobnosti. Podľa niektorých členských štátov to odráža nedostatok jednoty Európskej únie.

Ústredným motívom súčasných eurobankoviek sú európske epochy a architektonické slohy v poradí, v akom na seba historicky nadväzujú.

Na lícnej strane bankoviek sú okná a brány, ktoré symbolizujú ducha spolupráce a otvorenosti. Na rubovej strane zas mosty, ktoré sú symbolom vzájomnej komunikácie.

Les Echos upozornil, že tým, že sa na európskych bankovkách objavia niektoré známe postavy, vzniknú aj obavy zo „žiarlivosti“ tých členských štátov, ktorých slávne osobnosti sa na spoločnom platidle neocitnú. Aj preto o návrhoch pripravených skupinou odborníkov bude hlasovať široká verejnosť.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM