Cestovanie

Ceny leteniek rastú, záujem o cestovanie ale stúpa. Kam sa chystajú Slováci?

Ceny leteniek pritom rastú, ale stále nedosahujú úroveň spred pandémie.

Ilustračný obrázok k článku Ceny leteniek rastú, záujem o cestovanie ale stúpa. Kam sa chystajú Slováci?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Záujem Slovákov o cestovanie sa zvyšuje. V súčasnosti si rezervujú lety do európskych destinácií, najmä do Veľkej Británie, Talianska, Írska či Španielska.

Ceny leteniek

Aktuálny počet rezervácií zo Slovenska na tento rok už predstavuje vyše polovicu všetkých rezervácií na rok 2021. Ceny leteniek pritom rastú, ale stále nedosahujú úroveň spred pandémie. Vyplýva to z údajov travel-tech spoločnosti Kiwi.com. Podľa jej globálnych dát sú letenky stále o viac ako 17 % lacnejšie a v Európe je rozdiel ešte výraznejší (24 %).

„Lety v rámci Európy patria v súčasnosti k najlacnejším na trhu, a to aj napriek tomu, že ceny letov zo Slovenska sa od konca februára zvýšili v priemere o 38 %. Ešte rýchlejší nárast (52 %) zaznamenalo Poľsko. Naopak, ceny leteniek napríklad z Česka stúpli len o 5 % a zo Španielska len o 6 %. Vo všeobecnosti pozorujeme trend zvyšovania cien letov z destinácií susediacich s Ukrajinou a bližšie k vojnovému konfliktu,“ priblížil Mario Gavira, viceprezident pre rast v Kiwi.com. Poukázal na to, že pred 24. februárom bola najvyťaženejšia európska linka z Kyjeva do Varšavy.

Diaľkové lety

Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa podľa dát spoločnosti najviac zvýšili ceny letov na linkách medzi kontinentmi. Práve tieto diaľkové lety sú tvrdo zasiahnuté nielen rastúcimi cenami paliva, ale aj uzavretím vzdušného leteckého priestoru nad Ruskom, čo pre mnohé lety znamená predĺženie cesty o niekoľko hodín, alternatívne trasy a súvisiace dodatočné náklady.

Najviac sú postihnuté lety z Európy do Ázie s priemerným nárastom cien o 30 %, nasledujú lety do Južnej Ameriky (20,5 %), Severnej Ameriky (13,5 %) a Afriky (10 %).

Napriek tomu sú podľa spoločnosti tieto regióny medzi cestovateľmi stále žiadané. Z Európy do Afriky je najobľúbenejšou destináciou Maroko. V Severnej Amerike dominujú rezervácie do Montrealu, New Yorku a Los Angeles, zatiaľ čo v Južnej Amerike do Sao Paula, Buenos Aires a Limy.

V Oceánii si cestujúci v súčasnosti najviac rezervujú lety do Sydney, Perthu a Melbourne v Austrálii. V Ázii sú najčastejšie rezervované lety do Tel Avivu, Istanbulu, Ammánu a Dubaja.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM