Správy Zo Slovenska

Slováci sú na tom finančne oveľa HORŠIE ako vlani: Na TOMTO budú najviac šetriť!

Vysoké ceny a aktuálna ťažšia ekonomická situácia vrátane rastúcich úrokov hypoték a cien bývania Slovákov výrazne zasiahli. V ktorej oblasti si chcú "utiahnuť opasky"?

Ilustračný obrázok k článku Slováci sú na tom finančne oveľa HORŠIE ako vlani: Na TOMTO budú najviac šetriť!
Zdroj: www.unsplash.com

Takmer dve tretiny Slovákov (63 %) hodnotia svoju finančnú situáciu ako horšiu než pred rokom. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre OVB Allfinanz Slovensko zrealizovala agentúra 2muse na vzorke 500 respondentov v decembri minulého roka.

Snažíme sa šetriť

Ľudia na sťaženú situáciu reagujú snahou šetriť. Podľa prieskumu plánuje najväčšia časť obyvateľov (51 %) v najbližších troch mesiacoch šetriť na luxusných produktoch a službách.

Celkovo 44 % obyvateľov chce menej míňať na voľnočasové aktivity a 39 % považuje za potrebné šetriť na tovaroch a službách každodennej spotreby. Len každý tretí oslovený rozmýšľa nad redukciou finančných služieb a produktov. Naopak, 55 % výdavky na finančné produkty nechce meniť a 7 % ich bude zvyšovať.

Poistenie a investovanie

Je pozitívnym zistením, že na finančných produktoch plánuje šetriť len necelá tretina obyvateľov a viac ako polovica výdavky na finančné služby neplánuje meniť vôbec. Mnohí Slováci si počas pandémie uvedomili, že kvalitné poistenie je nevyhnutnosť a v praxi stále vidíme zvýšený dopyt po rizikovom životnom poistení. Zároveň si ľudia výrazne viac uvedomujú, že potrebujú kvalitne nastavený finančný plán s pravidelným investovaním,“ zhodnotil finančný analytik OVB Marián Búlik.

Prieskum potvrdil, že ľudia majú pri šetrení správne nastavené priority. Luxusný tovar a služby sú v časoch šetrenia položkou, ktorú je potrebné obmedziť ako prvú.

To však neznamená, že ľudia majú rezignovať na kvalitu. Dôležité je neplatiť zbytočne za značku, ale sústrediť sa napríklad pri potravinách na zloženie,“ zdôraznil Búlik. Účinným spôsobom zníženia výdavkov je napríklad využívanie sezónnych výpredajov a privátnych značiek s podobnou kvalitou.

Foto je ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM