Správy

Česi hovoria o tornáde, škody sú brutálne: Slovensko zatiaľ pred Sabine v zákryte

Na Jihlavsku silný vietor vážne poškodil desiatky domov. Následky, ktoré vietor napáchal, poukazujú na to, že obcou na juhu Česka sa mohlo prehnať tornádo.

Ilustračný obrázok k článku Česi hovoria o tornáde, škody sú brutálne: Slovensko zatiaľ pred Sabine v zákryte

„Intenzívny vietor sužuje takmer celé Čechy, ale z Jihlavska prišla správa o mimoriadnych škodách v dedinke Rohozná, kde to po silnom vetre vyzeralo ako po apokalypse,“ uvádza portál iMeteo.sk.

Na miesto podľa portálu okamžite vyrazili desiatky záchranárov, tí sú na mieste doteraz a pomáhajú s odstraňovaním následkov škôd. Starostka Rohozné, pre server iDnes.cz povedala, že takúto spúšť tu nikdy nevideli.

V okamihu

Vietor poškodil strechy na mnohých domoch v priebehu pár sekúnd. Na štyroch domoch zmizli strechy úplne. Z celkového počtu zhruba 200 domov bolo poškodených okolo 50.

Podľa škôd a rozsahu, ktoré vietor napáchal, však nemuselo ísť len o silný vietor, ktorý prináša víchrica Sabine. Všetky zničené a poškodené domy sa totiž nachádzajú v strede dediny, a naopak, domy na okraji dediny neboli poškodené.

Takýto rozsah škôd je charakteristický pre tornáda, ktoré spôsobujú škody pozdĺž línie. Vďaka dynamike sú totiž počas dnešného dňa v strednej Európe podmienky vhodné pre vznik tornád,“ uvádza portál iMeteo.sk

Podľa predpovedí meteorológov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) mal najsilnejší vietor duť na čele postupujúceho frontu dnes medzi 12:00 až 15:00, no nestalo sa tak. "Najsilnejší vietor o sile víchrice zostal pred bránami Slovenska, no aj napriek tomu sa na západe vo večerných hodinách rozfúkalo,"uvádza portál zameriavajúci sa na počasie

Vietor na západe dosahoval nárazy o sile 80 až 100 km/h. Spomedzi profesionálnych staníc fúkalo najsilnejšie v Bratislave. Na letisku bol nameraný náraz o sile 86,5 km/h.

Víchrica, či len vetrisko?

Zaujímavejší je však pohľad na sieť amatérskych staníc Wunderground, ktorá je hustejšia. „Na Stanici Reca, neďaleko Senca bol nameraný, krátko pred 17:00 náraz vetra o sile 101,5 km/h,“ uvádza spomenutý portál.

V Sládkovičove bol nameraný náraz o sile 100,4 km/h. V Cíferi o sile 90,1 km/h, v Čiernom Brode o sile 88,5 km/h a v Moste pri Bratislave dosiahol náraz vetra silu 87,1 km/h.

Víchrica sa označuje pri priemernej rýchlosti vetra nad 81 km/h a z amatérskych staníc vyplýva, že priemerná rýchlosť vetra dosiahla maximá práve okolo 78–80 km/h. Vietor však v nárazoch silu víchrice dosiahol. Vietor by mal teraz na našom území slabnúť.

Na mapách môžete vidieť zaznamenané maximálne nárazy vetra za uplynulých 24 hodín.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM