Cestovanie

Česká cestovka Firo-tour hlási finančné problémy. Majú sa obávať aj Slováci?

Mestský súd v Prahe vyhlásil mimoriadne moratórium na českú CK Firo-tour.

Ilustračný obrázok k článku Česká cestovka Firo-tour hlási finančné problémy. Majú sa obávať aj Slováci?
Foto: Eva Mikulová

Spoločnosť Firo-tour Slovensko funguje samostatne a je v inej kondícii ako český Firo-tour. Slovenská cestovná kancelária (CK) nemá žiadne finančné problémy, uviedol pre TASR jej obchodný riaditeľ Marcel Siekel.

Spoločná je iba značka

„Nemáme žiadne finančné problémy, naši klienti normálne dovolenkujú aktuálne v Chorvátsku, na Rodose, Kréte a Korfu,“ zdôraznil Siekel.

Reagoval tak na informácie o tom, že Mestský súd v Prahe vyhlásil mimoriadne moratórium na českú CK Firo-tour. Informoval o tom portál iDnes.cz.

„Vyhlásením moratória získala kancelária tri mesiace na to, aby si u bánk zaistila financovanie. V ochrannej lehote firma nemusí splácať dlhy veriteľom a získava čas na reštrukturali­záciu,“ píše iDnes.cz.

Siekel však ubezpečil, že na slovenskú cestovnú kanceláriu to nemá žiadny dosah. Jediným spoločným znakom oboch spoločností je podľa neho používanie značky Firo-tour.

„Nemáme dôvod na Slovensku vyhlásiť ochranu pred veriteľmi. Postupne vyplácame všetkých klientov v zmysle nového zákona a čakáme na načerpanie úveru pre ďalšie obdobie. Aktuálne nemáme žiadne záväzky po splatnosti,“ uistil.

Dopad pandémie

Hovorkyňa českej spoločnosti Firo-tour Lucie Frnochová pre TASR priblížila, že hlavným dôvodom využitia moratória sú dosahy pandémie nového koronavírusu, ktoré spôsobili bezprecedentnú krízu v oblasti cestovného ruchu.

Využitím tohto mimoriadneho právneho inštitútu podľa jej slov získa CK ochranu v období výrazného poklesu dopytu po zahraničných dovolenkách.

„Oproti minulému roku poklesol predaj zájazdov o 90 %,“ podotkla Frnochová. Počas ochrannej doby, ktorú moratórium poskytuje, bude podľa nej pripravené dlhodobé riešenie pre ďalšie fungovanie CK, ktoré bude výhodné pre klientov, zamestnancov, veriteľov aj obchodných partnerov a bude odrážať vývoj v oblasti cestovného ruchu s ohľadom na pandémiu.

Frnochová skonštatovala, že záručný program COVID III, ktorý môžu využiť aj podnikatelia z cestovného ruchu, bol vyhlásený v druhej polovici mája, pričom spoločnosť teraz podniká kroky na využitie podpory z tohto programu. „Časová náročnosť tohto procesu je jedným z dôvodov využitia inštitútu mimoriadneho moratória,“ dodala hovorkyňa českej CK.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM