Lucia Lauková Krimi Zo zahraničia

Česká polícia zadržala muža zo Slovenska: Viní ho z prípravy teroristického útoku

Českí policajti mali u muža pôvodom zo Slovenska objaviť chemikálie a návody na výrobu bomby. Obvinili ho z prípravy teroristického útoku.

Ilustračný obrázok k článku Česká polícia zadržala muža zo Slovenska: Viní ho z prípravy teroristického útoku
Zdroj: TASR

Česká polícia zadržala radikálneho moslima pôvodom zo Slovenska, ktorý mal v byte chemikálie a návody na výrobu bomby. Islam prijal pred tromi rokmi, vystupuje pod menom Abdul Rahman a je prvým islamským fanatikom v Česku, ktorého zatkla polícia a viní ho z prípravy teroristického útoku, informoval v piatok spravodajský server iDNES.cz.

Zadržaný Dominik K. na sociálnej sieti zdieľal znepokojujúce odkazy vrátane fotografie, na ktorej bolo nápis „Táto krajina bude naša! A nebude môcť byť pre všetkých!“.

Najmä v čase, keď mladý muž konvertoval na islam, chodil podľa iDNES.cz oblečený ako vojak a zdravil sa zdvihnutým pravým ukazovákom, symbolom oddanosti bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Podozrenie sa potvrdilo, keď kriminalisti v jeho byte uskutočnili prehliadku. Podľa zistení denníka Mladá fronta DNES našli chemikálie a manuály na výrobu bomby, návody, ako si ju pripevniť na telo či na automobil. Muž prijal islam v roku 2015 a je praktizujúcim moslimom. Polícia je však presvedčená, že sa prikláňa k radikálnemu islamu a väzbu pre neho navrhli pre obavy, že svoj plánovaný teroristický čin v mene džihádu dokončí.

Obvinený to odmieta a obhajuje sa tým, že z chemikálií chcel robiť ohňostroj. „Všetky chemikálie nájdené v mojom byte mali slúžiť k domácej výrone zábavnej pyrotechniky pre oslavy Silvestra a Nového roku, čo môže dosvedčiť moja rodina a priateľ z detstva,“ obhajoval sa v spise. Polícia považuje takéto vysvetlenie za chabé, píše iDNES.cz.

„Chemikálie mali slúžiť na výrobu zbraní, a nie pyrotechniky. Ako moslim Nový rok neslávi,“ upozorňujú kriminalisti z českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu, z odboru náboženského terorizmu a extrémizmu.

S výkladom policajtov súhlasilo aj vrchné štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) a pripomenulo, že oslavovať Nový rok alebo Vianoce je v priamom rozpore s náboženskými doktrínami, ku ktorým sa mladý moslim hlási, uzatvára server iDNES.cz.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM