Zo zahraničia

Česko uvoľňuje protipandemické opatrenia. Zelenú dostala aj hudba, avšak bez tanca

V Českej republike pribudlo za piatok 138 ľudí infikovaných novým typom koronavírusu, informoval v sobotu spravodajský server Novinky.cz.

Ilustračný obrázok k článku Česko uvoľňuje protipandemické opatrenia. Zelenú dostala aj hudba, avšak bez tanca
Foto: Eva Mikulová

Na území Česka začína v sobotu platiť ďalšie uvoľňovanie protiepidemických opatrení. Zvýši sa napríklad limit počtu ľudí v obchodoch na osobu na desať metrov štvorcových, približujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Vyššia kapacita

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že aktuálne zmiernenie protipandemických opatrení bude platiť dlhší čas. Ak sa však stav zhorší, mali by sa opatrenia sprísniť vždy v regióne, kde k tomu dôjde.

Podľa nových kritérií – sumarizujú Novinky.cz – začína pre obchody platiť pravidlo jedného človeka na desať metrov štvorcových. V reštauráciách a kluboch bude umožnená živá hudba, tanec však povolený nie je.

Kaderníctva, kozmetika či masáže už nebudú musieť poskytovať službu výlučne len jednému zákazníkovi a nebude potreba zákazníkov evidovať. V bazénoch a vo wellnesscentrách sa zvýši kapacita na 75 percent.

Respirátory ostávajú

Bude možné vonku usporadúvať kultúrne akcie až pre 5000 ľudí; vnútri budú môcť byť akcie pre 2000 návštevníkov. Kapacita sál bude môcť byť naplnená na 75 percent. Po novom budú ľudia tiež môcť konzumovať jedlo aj v hľadiskách.

Pre sprevádzané skupinky návštevníkov hradov a zámkov nebude platiť obmedzenie na desať ľudí.

Avšak čo sa týka nosenia rúšok, v obchodoch a vo verejnej doprave bude používanie respirátorov stále povinné, upozorňuje spravodajský portál Novinky.cz.

Ilustračné foto

Tornádo v Česku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM