Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Cez mestá a obce už len TRIDSIATKOU? Eurokomisia chce plošne znížiť povolenú rýchlosť

Zrážok áut s chodcami pribúda a často majú tragické následky. Pomôcť by mohlo opatrenie, ktoré už funguje vo veľkých európskych mestách.

Ilustračný obrázok k článku Cez mestá a obce už len TRIDSIATKOU? Eurokomisia chce plošne znížiť povolenú rýchlosť
Zdroj: pixabay.com , Dnes24.sk

Európska komisia uvažuje o plošnom znížení maximálnej rýchlosti v mestách a obciach z 50 na 30 kilometrov za hodinu. Funguje to už v niektorých európskych metropolách a krok sa môže týkať aj Slovenska. Informuje o tom RTVS.

Príklad zo svetových metropol

Takéto riešenie sa už osvedčilo napríklad v Paríži či v Bruseli. Cieľom zníženia rýchlosti má byť vyššia bezpečnosť chodcov.

Nehôd, na ktoré chodci doplatia ujmou na zdraví či dokonca životom, je dosť aj na Slovensku. Podľa polície sa veľká časť z nich udeje práve v obciach, kde platí päťdesiatka. Zníženie hranice chcú začať testovať v Košiciach. Navrhli tam obytné zóny, v ktorých by platila maximálne tridsiatka.

„Hlavným dôvodom je podstatné zvýšenie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky, zlepšenie podmienok pre cyklistov a redukcia tranzitnej dopravy. Tieto očakávané vplyvy v konečnom dôsledku zlepšia životný štandard obyvateľov v dotknutých častiach mesta,“ uviedol pred časom pre Dnes24.sk Dušan Tokarčík, hovorca Mesta Košice.

Na tento účel boli vytipované obslužné cesty vo vnútri sídlisk alebo v centre mesta a jeho širšom okolí.

„Nie je to otázkou najbližších dní, ale skôr nasledujúcich rokov. Pripravených je viacero ulíc vo veľkých mestských častiach a Konkrétny plán zavádzania do praxe bude závisieť od podnetov obyvateľov, starostov mestských častí,“ objasnil Tokarčík, keďže táto diskusia vyvolala medzi Košičanmi miernu paniku.

Vyššia šanca prežiť

Odborníci tvrdia, že znižovanie rýchlosti má význam, avšak treba správne vybrať lokality. Opatrenie by mohlo pomôcť v častiach, kde je veľký pohyb ľudí. V okolí niektorých základných a materských škôl už na Slovensku znížená rýchlosť platí.

„Napríklad pri zrážke automobilu pri 30 km/h s chodcom, má chodec skoro 100-percentnú šancu na prežitie. Samozrejme, záleží od okolností. Pri 50 km/h je už len polovičná šanca na prežitie,“ uviedol pre RTVS riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM