Správy Rôzne

Cez víkend hlásia búrky: RADY, čo robiť v horách a ako sa (za)chrániť pred BLESKOM

Pravdepodobnosť búrok je cez víkend hlásená vo všetkých horských oblastiach Slovenska. Ako sa chrániť?

Ilustračný obrázok k článku Cez víkend hlásia búrky: RADY, čo robiť v horách a ako sa (za)chrániť pred BLESKOM
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Horská záchranná služba (HZS) radí sledovať počasie pred túrou aj počas nej. TASR o tom v piatok informovali z tlačového odboru rezortu vnútra. Zdôraznili, že búrky oveľa častejšie prichádzajú v poobedňajších hodinách.

Keď vás zastihne búrka

Pred odchodom do hôr treba sledovať vývoj počasia a výstrahy. „Odporúčame pozrieť si pozorne plánovanú trasu, hlavne, či sa dá v prípade blížiacej sa búrky rýchlo zbehnúť do údolia. Ak je túra dlhá, po hrebeni alebo bez možnosti rýchleho úniku, je najlepšie začať už skoro ráno. Pekné počasie totiž nemusí vydržať po celý deň,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Ako dodala, existujú aplikácie, kde sa dá sledovať pohyb búrok online na meteorologických radaroch, napríklad stránka Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

„Ak sa blíži búrka, choďte čo najrýchlejšie do údolia,“ odporučila Eliášová s tým, že na hrebeňoch a vrcholoch je oveľa väčšia pravdepodobnosť zasiahnutia bleskom.

Blesky najčastejšie udierajú do najvyššie položených predmetov v okolí. Nebezpečné sú samostatne stojace stromy, voľné priestranstvá i stĺpy vysokého napätia.

„Odporúčame čo najrýchlejšie skúsiť nájsť úkryt, napríklad chatu, útulňu. Je dobré mať naštudovanú trasu a vedieť, kde sa takéto objekty nachádzajú,“ povedala hovorkyňa s tým, že ďalším dobrým úkrytom je auto. Ak nie je možné nájsť lepší úkryt, treba vyhľadať miesto pod úrovňou terénu. „V prípade, že je v blízkosti les, vyberte si miesto radšej hlbšie v lese ako na jeho okraji,“ skonštatovala.

Pomôže aj aplikácia

Podľa Eliášovej sa treba zbaviť kovových predmetov a odložiť ich ďalej od seba. Nebezpečné sú oceľové laná, reťaze a rebríky. „Dajte sa do podrepu, najlepšie na nejakú izolačnú podložku, napríklad batoh. Dodržujte vzdialenosť od ďalších osôb,“ podotkla.

Užitočnou je aj mobilná aplikácia HZS. Obsahuje viacero funkcií a s prichádzajúcim hovorom operátori Operačného strediska tiesňového volania HZS vidia, kde sa človek nachádza. To umožňuje rýchlu lokalizáciu.

Po zásahu bleskom tento týždeň zomrel na horách turista, ďalší dvaja sa zranili.

Búrky dnes zasiahnu aj Slovensko

Naše územie počas včerajšieho dňa búrky nezasiahli, ale už v piatok sa im nevyhneme. „Búrková aktivita sa objaví na Slovensku už dnes popoludní, pričom zatiaľ čo na severe územia budú vznikať orografické búrky viazané na hory, tak na západnom Slovensku sa očakávajú frontálne búrky, ktoré môžu priniesť aj silný vietor,“ informuje iMeteo.sk.

Búrlivo tak dnes bude predovšetkým na západnom Slovensku a to od dnešného popoludnia, celú noc až do zajtrajšieho rána. Západ územia totiž zasiahne niekoľko búrkových vĺn.

Celý víkend aj začiatok týždňa budú búrlivé

Počas celého víkendu, ale dokonca aj na začiatku týždňa treba počítať s premenlivým počasím, ktoré prinesie početné prehánky a búrky. Tie hrozia na Slovensku v niekoľkých vlnách a môžu byť aj silnejšie.

„Stane sa totiž to, že studený front sa nad Slovenskom zastaví a na ňom budú vznikať jednotlivé búrkové vlny, ktoré hrozia od piatka až minimálne do utorka. Pred nami sú tak veľmi búrlivé dni,“ dodáva iMeteo.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM